Innehållsförteckning
När blir man skadeståndsskyldig?
Om du orsakar någon en skada så kan du bli skadeståndsskyldig mot den personen. Tanken med skadestånd är att den som drabbats ska bli försatt i samma ekonomiska situation som före skadan. I försäkringssammanhang är det främst person- och sakskador som du kan bli ansvarig för och därmed skadeståndsskyldig.
Vad är en ideell skada?
Ideell skada utgörs av förluster av icke-ekonomisk natur. Ideell skada som uppkommer i samband med personskada ersätts som sveda och värk, lyte eller annat stadigvarande men samt olägenheter i övrigt till följd av skadan (5 kap. 1 § skadeståndslagen).
När kan skadestånd vara aktuellt?
Det kan också finnas ett avtal mellan den som orsakat skadan och den som drabbats som måste vägas in i bedömningen. Har någon orsakat en skada med avsikt, det vill säga med uppsåt, kan det naturligtvis också bli aktuellt med skadestånd.
Vilken är skillnaden mellan ideell och ekonomisk skada?
En typ av personskada som egentligen inte kan mätas i pengar. Till ideella skador räknas sveda och värk och lyte och men (2 kap. 3 § skadeståndslagen). Motsatsen till ideell skada är ekonomisk skada.
Hur avgör man vad en ideell skada är värd?
Vid bestämmande av brottsskadeersättning med anledning av kränkning eller med anledning av sakskada eller ren förmögenhetsskada avräknas, förutom skadestånd, annan ersättning som den skadelidande har rätt till på grund av skadan. Vid personskada och vid sakskada eller ren förmögenhetsskada avräknas ett självriskbelopp.
Hur görs en Culpabedömning?
Således får man stämma av situationen mot culpabedömningen för att utreda om handlingssättet varit så vårdslöst att det ska vara skadeståndsgrundande. Exempelvis om servitris orsakar en sakskada genom att tappa ett glas vin över en gäst, är det agerandet vårdslöst?
Vad betyder culpa regeln?
För att skadeståndsansvar ska uppstå krävs i allmänhet åtminstone vårdslöst eller oaktsamt handlande (även kallat culpa) från skadevållarens sida . Även uppsåt (också kallat dolus) resulterar i skadeståndsansvar.
https://www.youtube.com/watch?v=eh0BjynZbTQ