Innehållsförteckning
När byggdes riksdagshuset?
1897Riksdagshuset / Byggstart
Vad används gamla riksdagshuset till?
Huset förblev riksdagshus för Sveriges riksdag till 1905, då nya Riksdagshuset på Helgeandsholmen stod färdigt. Därefter har byggnaden använts som ämbetshus för olika statliga myndigheter, bland andra Kommerskollegium. År 1911 gjordes en tillbyggnad, varvid fasaden mot sjösidan med sina två torn tillkom.
När byggdes borgar?
Den första kända befästningsplanen för riket är från 1544, i Dackefejdens kölvatten. Liksom under medeltiden handlade det även om att åstadkomma förrådslokaler för kronans naturainkomster samt att genom ståt och prakt manifestera den uppåtsträvande kungamakten.
Kan man besöka riksdagen?
Riksdagen är ett öppet parlament och alla som vill kan besöka öppna debatter och arrangemang eller gå på en visning. Här hittar du information om tillgängliga entréer, om hjälpmedel som hörslingor och om hur du bokar en visning som tolkas till teckenspråk.
Hur arbetar utskotten hur många ledamöter sitter i utskotten?
Utskotten ska alltid bestå av ett udda antal ledamöter, och det ska vara minst 15. För närvarande har varje utskott 17 ordinarie ledamöter. Antalet ledamöter i utskotten bestäms av riksdagen efter varje val. Sammansättningen av ledamöterna i utskottet speglar fördelningen av platser i riksdagen.
Vad menas med ett utskott?
Ett utskott är en mindre del av en beslutande församling med en särskild uppgift, ofta att förbereda beslut som senare ska tas i den beslutande församlingen som helhet.
Vart kommer basilika ifrån?
Basilika har sitt ursprung i Asien, Mellanöstern, Afrika och Sydamerika och har använts som krydd- och medicinalväxt under tusentals år.
Hur man torkar basilika?
Sprid ut kryddorna så att de ligger luftigt på en dagstidning, en handduk eller torkställning och låt dem ligga några dagar på torr, varm och mörk plats. Det går också bra att göra små kryddbuketter och hänga upp, men tänk på att de inte får vara för täta, då kan växterna mögla istället för torka.
Hur många borgar finns det i Sverige?
Detta fasta försvar, fornborgen, tyder på att platsen haft flera samlade hushåll eller kanske en större gård, bredvid eller i varje fall i närheten av borgen. I Sverige finns ca 1.000 kända fornborgar varav ett fyrtiotal finns i Västergötland.
Vad finns i en borg?
Riksantikvarieämbetets definition på begreppet borg är: ”De befästa anläggningarna utgör områden som på en eller flera sidor avgränsas eller utmärks av anlagda murar, vallar, palissader, vallgravar eller kombinationer av dessa. Tillträde/ utträde och/eller insyn har varit begränsad och/eller kontrollerad.”