Innehållsförteckning
När dödades den sista häxan i Sverige?
Över 300 människor i Sverige föll offer för häxjakterna och den sista som avrättades i Sverige var en 80-årig gumma, Anna Ersdotter, som halshöggs och brändes den 15 juni 1704.
När slutade man bränna häxor?
De stora häxprocesserna i Sverige började i Dalarna 1668 och ebbade så småningom ut i Stockholm 1676. Över 300 kvinnor blev under den här tiden avrättade för häxeri. Under 1700-talet förekom bara några enstaka häxjakter och 1779 togs trolldomsparagrafen bort från lagboken.
När skedde Häxprocessen?
Närmare bestämt 400 personer mellan åren 1492-1704. Före 1668 förkom de flesta häxprocesserna i Småland och Östergötland. 1551 gav Gustav Vasa order om att de som misstänkts ha dödat hans sekreterare Clemens Hansson med gift och trolldom skulle arresteras, åtalas, fängslas och torteras.
Hur många häxor dog i Sverige?
Samtidigt pågick häxprocesser i den kristna världen och tiotusentals människor i Europa blev anklagade för häxeri och avrättade. I Sverige var häxprocesserna relativt få, men när häxprocesserna i stort sett hade upphört under 1700-talet hade ungefär 400 personer avrättats för brottet.
Vilka anklagades för att vara häxor?
Både män och kvinnor anklagades för trolldom, men den överväldigande majoriteten var generellt kvinnor. Likheterna mellan de män och kvinnor som anklagades var att de var exempelvis naturläkare och kunniga kring läkekonst, vilket tolkades som trolldom och Satans påfund.
Hur vet jag att jag är en häxa?
Säkra kännetecken. Skrynklig som ett russin: En häxa är för det mesta gammal med rynkig hud och krum rygg. Skäggväxt som en man: Häxor har tjocka, buskiga ögonbryn, och en markant hårig överläpp. Sneda tänder: Tänderna i munnen sitter snett, och en av dem sticker alltid fram.
Hur slutade Häxjakten?
Även år 1746 förekom samma anklagelse, dom och straff mot en grenadjär i Stockholm. Den 15 juni 1704 halshöggs i Stockholm Anna Eriksdotter, den sista i Sverige som avrättats för häxeri. Den sista större processen då någon blev dömd för häxeri i Sverige var dock i Häxprocessen i Södra Ny 1724.
När trodde man på häxor?
I Sverige avrättades hundratals personer för häxeri fram till det sista fallet år 1704. Av dessa inträffade de flesta fall (omkring 280) under en kort men intensiv period; de åtta åren mellan 1668 och 1676, då den häxhysteri som kallas ”Det stora oväsendet” bröt ut och orsakade en stor mängd häxprocesser i landet.
Varför avrättades häxor?
Det brott häxorna anklagades för var en blandning av två olika illgärningar – dels det som sedan länge kallats för magisk skadegörelse, dels kätteri. Sedan länge hade vissa människor ansetts kunna skada såväl människor som djur genom magi – nu började man tolka dessa förmågor som ett tecken på samröre med djävulen.
Hur många män dog i häxprocesserna i Sverige?
Sammanlagd avrättades omkring 300 personer i de berömda svenska häxprocesserna mellan 1668 och 1676, vilket är betydligt färre än antalet män som under samma tid avrättades för tidelag. Både män och kvinnor anklagades för trolldom, men den överväldigande majoriteten var kvinnor.
Var brändes sista häxan i Sverige?
Anna Ersdotter även kallad ”Sotpackan” född 1624 och död 15 juni 1704, från Lista socken i Eskilstuna, var den sista människan som avrättades för häxeri i Sverige.
Vilka saker har du med dig till Blåkulla?
Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom.