Ny

Nar ska man ga till urolog?

När ska man gå till urolog?

Både män och kvinnor som behöver kirurgisk eller medicinsk behandling av urinvägarnas sjukdomar kan besöka en urolog. Urologen hjälper också män med besvär från könsorganen och prostata. Du kan få bedömning, undersökning och behandling av till exempel blod i urinen, blåstömningsbesvär eller förhudsproblem.

Vad kollar en urolog?

Med urologi menas att man diagnosticerar och behandlar sjukdomar i urinvägarna. De organ som omfattas av urologi är njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Urologi innefattar också de manliga reproduktionsorganen, det vill säga testiklar, bitestiklar, sädesblåsor, sädesledare, prostata och penis.

Måste man ha remiss till urolog?

Urolog utan remiss Vanligtvis behöver du remiss för att komma till en urolog, antingen från din vårdcentral eller en egenremiss som du skriver själv. Men det finns också privata urologmottagningar där du får betala för besöket själv. Du behöver ingen remiss för att gå till en urolog privat.

Vad gör en undersköterska på urologen?

Du kommer att ansvara för den basala omvårdnaden både pre- och postoperativt, vilket bland annat innefattar patientinformation, mobilisering, sår-, stomi- och katetervård, förebyggande åtgärder för trycksår, fall och malnutrition, personlig hygien och provtagning.

Hur mycket tjänar en urolog?

79 200 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad gör en Androlog?

Om du som man drabbats av sjukdom eller störning i fortplantningsorganet kan du besöka en androlog för undersökning och råd. Exempel på tillstånd är infertilitet, brist på testosteron eller problem med erektion och sädesuttömning.

Vad gör man hos en urolog?

Inom urologin behandlar vi sjukdomar i njurarna och urinvägarna hos män och kvinnor samt i könsorganen hos män. Vi bedriver också forskning samt behandlar patienter kirurgiskt och med läkemedel.

Måste man ha remiss till ortoped?

Remissen kan utfärdas av läkare eller fysioterapeut. Vårdcentralen kan med all sannolikhet hjälpa den drabbade med en remiss till ortoped. Det finns också flertalet privatpraktiserande ortopeder som tar emot patienter även utan remiss.

Hur länge ska man vänta på en remiss?

När du får en remiss till en mottagning i din egen region gäller den nationella vårdgarantin, som innebär att du har rätt att få vård inom en viss tid. För specialistmottagningar gäller att du inte ska behöva vänta mer än 90 dagar för att få en besökstid på specialistmottagningen som du har blivit remitterad till.

Vad gör en urologi?

Inom urologin behandlar vi sjukdomar i njurarna och urinvägarna hos män och kvinnor samt i könsorganen hos män. Vi bedriver också forskning samt behandlar patienter kirurgiskt och med läkemedel. En betydande del av urologi är behandling av cancer.

Vad är en Uroterapeut?

En uroterapeut kan utreda och behandla dig som har problem med urinläckage, urinträngningar, blåstömningssvårigheter, upprepade urinvägsinfektioner och framfall.

Share this post