Ny

Nar ska man plantera om Inneblommor?

När ska man plantera om Inneblommor?

Bästa tiden att byta jorden är tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna börjar få energi att växa igen. Skulle du missa att plantera om dem då går det att göra det andra tider på året också. Om intet annat kan det vara praktiskt att ta ut alla växterna på sommaren och göra jobbet utomhus.

Måste man ha en Innerkruka?

Beroende på hur gröna fingrar man har kan det vara bra att inte plantera växten direkt i ytterkrukan. Att ha en innerkruka är nämligen en stor hjälp på traven om man inte vet exakt hur mycket vatten växten vill ha när man vattnar – då kan man helt enkelt lyfta upp innerkrukan och låta vattnet rinna ut.

Får man ta med sig växter inom EU?

Det är tillåtet att transportera växter med jord inom hela EU. För ett fåtal växtslag finns dock krav om att det ska finnas ett så kallat växtpass, här finns en förteckning. För övriga växter finns inga restriktioner för privatpersoner.

När kan man planterar höstblommor?

Du kan planera din höstplantering till långt in på hösten, till oktober, november. Ja, längst i söder kan vissa växter som rosor, tulpanlökar och barrotade häckplantor planteras ända fram till tjälen går i jorden någon gång strax innan jul.

Hur ofta ska man plantera om krukväxter?

När ljuset börjar komma tillbaka i början av året är det dags att plantera om krukväxterna i ny blomjord. Ny jord innehåller den näring växterna behöver för att få kraft att börja växa igen. Yngre växter bör planteras om varje år.

Hur ofta plantera om blommor?

Hur ofta behöver man plantera om krukväxter? Unga plantor som växer mycket behöver planteras om i takt med att rötterna trängs i krukan. För äldre plantor som normalt inte har så kraftig tillväxt räcker det ofta med omplantering vart annat till vart tredje år.

Är det bra att plantera direkt i Ytterkrukan?

Lägg i lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan så att inte rötterna står blött om det är vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan. Detta är särskilt viktigt om du sätter någon växt direkt i en ytterkruka, då måste du ha ett rejält lager lecakulor.

Kan man plantera växter utan Innerkruka?

Antingen planterar man i innerkrukor av plast och har i en ytterkruka. Plasten håller fukten bättre, och lerkrukor torkar upp fortare. Välj beroende på växt, en som vill hållas konstant fuktig kanske fungerar bättre i en plastkruka.

Får man ta med sig växter på flyget?

Från europeiska länder får du utan tillstånd ta med upp till 2 kg i handbagaget av vilka växter som helst, utom sättpotatis och citrusväxter. Kommer du upp i en vikt på 2 kg eller mer gäller andra regler! Då behöver många växtslag intyg på att de är friska.

Får man ta med sig växter till Sverige?

Det är förbjudet att ta in vissa växter och växtprodukter i Sverige. En del växter och växtprodukter får du inte ta in i Sverige alls om de kommer från länder utanför EU, eftersom risken för att de sprider karantänskadegörare är mycket stor. Det är samma regler i hela EU.

Vad kan jag plantera i september?

Ljung, prydnadskål, cyklamen, krysantemum, alunrot, gräs och hebe är några favoriter som är fina både tillsammans och var för sig. Många perenner och buskar som kärleksört, höstanemon, och hortensia passar också bra att plantera i kruka.

Vad kan man sätta på hösten?

Senhösten är en bra tid för höstsådd, sådd av grönsaker som ska gro till våren och skördas tidigt nästa säsong. Spenat, sallat, morötter, palsternacka, svartrot och rättika. Gå till väga precis som på våren, men täck bädden med nät eller ett lock för att fröerna inte ska bli uppätna av fåglar eller djur.

Unga plantor som växer mycket behöver planteras om i takt med att rötterna trängs i krukan. För äldre plantor som normalt inte har så kraftig tillväxt räcker det ofta med omplantering vart annat till vart tredje år.

Share this post