Innehållsförteckning
- 1 När ska man stanna för polisen?
- 2 När blir man av med körkortet?
- 3 Kan man anmäla trafikbrott?
- 4 Vad betyder olika Polistecken?
- 5 Hur länge kan man bli av med körkortet för fortkörning?
- 6 Får du Dubbelparkera vid en annan bil om du ska uträtta ett snabbt ärende?
- 7 Vart ska man stanna om polisen stoppar dig?
- 8 Måste poliser ha blåljus för att köra fort?
När ska man stanna för polisen?
Om du ser en polisbil eller ett annat utryckningsfordon bakom dig som endast visar blått ljus, eller hör en siren som närmar sig bakifrån, så ska du lämna fri väg, det vill säga: köra åt sidan till höger (och stanna om det behövs) så att utryckningsfordonet kan komma förbi.
När blir man av med körkortet?
De vanligaste återkallelsefallen är när någon kört mellan 31 och 40 km/tim för fort. Då är spärrtiden normalt två månader. Vid hastighetsbegränsning till 30 km/tim eller lägre är spärrtiden normalt två månader när någon kört mellan 21 och 30 km/tim för fort. Vid allvarligare fortkörningar beslutas en längre spärrtid.
Vem får stoppa trafik?
Parkeringsvakter. Trafiknykterhetskontrollanter. Vägarbetare med röd flagga. En annan person utsedd av en myndighet för att dirigera trafiken.
Kan man anmäla trafikbrott?
Det är alltid möjligt att anmäla någon som har utfört ett trafikbrott till polisen vilket kan leda till att polisen påbörjar en utredning och därmed kallar dig till förhör.
Vad betyder olika Polistecken?
Stopp. Tecknet anger stopp för den trafikant som kommer framifrån eller bakifrån. Tecknet används i vägkorsning och gäller så länge polismannen vänder sig åt samma håll. För trafikanter som kommer från sidan betyder tecknet att vägen är fri och att det är tillåtet att köra.
Hur vet man att man blir stannad av polisen?
Många bilister har känt en viss stress av att se blåljus i backspegeln. Oftast är det ju bara att polisen är på en utryckning och signalerar att det ska lämnas rum så polisbilen kan komma förbi. Men är det stoppljusen som blinkar då är det antagligen dig de vill ha stopp på.
Hur länge kan man bli av med körkortet för fortkörning?
Spärrtiden. När ett körkort återkallas bestäms en så kallad spärrtid av Transportstyrelsen. Under spärrtiden får ett nytt körkort inte utfärdas. Spärrtiden kan vara lägst en månad och högst tre år och spärrtidens längd bestäms efter hur allvarligt trafikbrott en förare har gjort sig skyldig till.
Får du Dubbelparkera vid en annan bil om du ska uträtta ett snabbt ärende?
Får man dubbelparkera bredvid en annan bil i några minuter? Nej, det är förbjudet att dubbelparkera, alltså parkera på körbanan bredvid ett annat fordon eller en anordning (exempelvis en container).
Kan man anmäla förare?
Det är klart att du ska göra en polisanmälan om du upplever att din kompis begår trafikbrott. Du kan hitta mer information på polisens hemsida men du gör lättast en anmälan genom att ringa 114 14 eller genom att besöka närmaste polisstation.
Vart ska man stanna om polisen stoppar dig?
Du behöver inte stanna direkt om platsen är farlig, och polisen bakom dig vet om detta. Kör gärna in till en mack eller annan upplyst plats, där ni inte stör någon annan trafik. Stanna i bilen. Gå aldrig ur, om inte polisen ber dig att göra det.
Måste poliser ha blåljus för att köra fort?
Det som styr de undantag mot vanliga trafikregler som polisen får göra regleras i Trafikförordningens 11:e kapitel. Där framgår att när ett ärende bedöms som brådskande eller trängande får polisen köra i högre hastighet än den skyltade. Föraren får använda blåljus eller siren men det är inte ett krav.