Innehållsförteckning
När skaffade Nordkorea kärnvapen?
Nordkorea är det senaste landet att skaffa kärnvapen. 2003 gick landet ur icke-spridningsavtalet och 2006 provsprängde landet sitt första kärnvapen. Även om sprängningen sågs som ett misslyckat kärnvapentest så har landet efter det gjort ytterligare kärnvapentester samt testat flera missiler.
Hur långt når missiler?
Strategiska kärnvapen är kärnvapen placerade på interkontinentala missiler. Dessa vapenbärare har lång räckvidd, från 5 500 km och uppåt. Med interkontinental menas att missilens räckvidd är tillräckligt stor för att skjuta från en kontinent till en annan.
Hur mycket kärnvapen har Nordkorea?
Ryssland och USA har 6 370 respektive 5 800 var. Frankrike har 300, Kina 290, Storbritannien 215, Pakistan 150, Indien 130, Israel 80 och Nordkorea tros ha 20 kärnvapen.
Har Sydkorea kärnvapen?
De amerikanska kärnvapnen togs bort på 1970-talet. 1992 kom Nord- och Sydkorea överens om att den koreanska halvön skulle vara fri från kärnvapen.
När har kärnvapen använts?
Kärnvapen har använts två gånger i krig, vid atombombningarna av de japanska städerna Hiroshima (6 augusti 1945) och Nagasaki (9 augusti 1945).
Hur många atombomber har sprängts?
Under andra världskriget fälldes två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Attackerna slog ut städerna och dödade över 200 000 civila. Sedan dess har inga kärnvapen använts i en väpnad konflikt, men det finns fortfarande omkring 15 000 kärnvapen i världen.
Har Tyskland kärnvapen?
Utöver de nio kärnvapenstaterna så finns det i dagsläget amerikanska Nato-kärnvapen utplacerade i Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet. Det finns även kärnvapen ombord på örlogsfartyg på internationellt vatten. En annan kategori som brukar nämnas är tröskelstater.
Har Afghanistan kärnvapen?
Kärnvapenstater har varit inblandade i fler krig än kärnvapenfria stater. Kärnvapen har inte förhindrat krig för kärnvapenstaterna i vare sig Korea, Vietnam, Afghanistan, Falklandsöarna eller Irak. I själva verket skapar kärnvapen misstro, ofta där tillit redan är en bristvara.