Innehållsförteckning
På vilket sätt kan man mäta patientens smärta?
Smärta går inte att mäta med några objektiva mått eftersom smärta är en individuell upplevelse. Det är du själv som bäst kan bedöma din smärta. Du kan inte jämföra din smärta med andras smärta, men du kan jämföra med dina egna tidigare smärtupplevelser. Smärtskalan används som ett hjälpmedel för att förebygga smärta.
Vad kan påverka smärtupplevelsen?
De psykologiska faktorer som har visat sig påverka smärtupplevelsen omfattar bland annat ångest, depression, tidigare erfarenheter, attityder samt förväntningar på smärtan, vården och sjukvårdspersonalen. Dessa faktorer påverkar enligt Field och Adams (2001) många aspekter av omvårdnaden av patienter med smärta.
Hur genomför man en Smärtanalys?
Grunden i en smärtanalys är att få en somatisk diagnos och ta ställning till om patienten är färdigutredd. Man bör avgöra vilken typ av smärta det är fråga om, då det påverkar behandlingsvalet. Att återställa patientens basala hälsa är det primära.
Hur du genom observationer och mätinstrument kan bedöma smärta hos patienter?
Parametrar som puls, blodtryck och andningsfrekvens, om patienten är kallsvettig eller har blek hud kan också ge en uppfattning om patientens behov av smärtlindring. Ett exempel på validerad skala för intensivvård- och uppvakningsavdelning är CPOT, Critical-Care Pain Observation Tool [20,21].
Vad är ett Omvårdnadsproblem?
Omvårdnadsproblem berör både psykiska och fysiska aspekter. Matsituationen och felplacering av hjälpmedel och sjukvårdspersonal är vanligt förekommande omvårdnadsproblem. Omvårdnadsåtgärderna består främst av individanpassad vård där patientens specifika behov ska tillgodoses.
Vad påverkar vår smärttröskel?
Nervsystemets känslighet kan öka över tid Risken är också att du rör dig mindre och mindre, vilket snarast ökar smärtan för att smärtsystemet ställer om sig och blir känsligare för smärtimpulser. Smärttröskeln blir lägre och din tolerans kan minska, och smärtan kan sprida sig.
Vad finns det för olika typer av smärta?
Akut, kronisk och malign smärta.
Hur och vad ska du dokumentera om smärta?
Tidigare smärta I omvårdnadsjournalen är det viktigt att dokumentera om patienten har smärta sedan tidigare och hur det har påverkat patienten. Smärtan bör beskrivas utifrån lokalisation, karaktär och varaktighet i löpande text.