Ny

Vad anses skadestandet ha for syfte?

Vad anses skadeståndet ha för syfte?

Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett. Skadeståndet har alltså främst ett reparativt syfte.

Vad omfattar skadeståndet Vad ska ersättas?

Dessa är personskada, sakskada, ren förmögenhetsskada (förmögenhetsskada utan att någon lider person- eller sakskada) och allmän förmögenhetsskada (ekonomisk följdskada vid fysisk skada). I dessa kategorier ingår ersättning för bland annat sveda och värk, lyte och men (bestående besvär, invaliditet, ärr) och kränkning.

Är skadestånd straff?

Skadestånd är den ersättning som den som orsakat en skada betalar till den som drabbats av skadan, som ersättning för denna. Skadestånd är inte ett straff för brott utan ersättning för skada.

Hur avgörs det om någon varit vårdslös?

Om någon har handlat med culpa (”culpöst”) (från lat. culpa) menar man att denne har handlat vårdslöst. Att ha handlat culpöst ses i allmänhet som mindre klandervärt (förmildrande eller i allt fall mindre besvärande) i jämförelse med att ha handlat uppsåtligt, dolöst (från lat.

Hur mycket skadestånd kan man få?

Kränkning. Vissa typer av brott ger rätt till ersättning för den kränkning av den personliga integriteten som brottet innebär. Ersättningens storlek beror på vad det är för typ av brott och hur brottet har gått till. Den lägsta nivån för kränkning är 5 000 kronor och det finns ingen övre gräns.

Vad menas med skadeståndsansvar?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Vad är ett rättvist straff?

Reparativ rättvisa[redigera | redigera wikitext] Tanken bakom reparativ rättvisa är att brottsoffret själv får tillfälle att berätta för gärningspersonen om hur brottet påverkat livet och vardagen samt att få upprättelse.

Share this post