Innehållsförteckning
Vad är anställd och arbetstagare?
Anställd, eller arbetstagare, är den person som har ett anställningsavtal med en annan part, som oftast är en juridisk person. Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, ” arbetsgivaren ”, köper den andres, ”arbetstagaren”, tid mot att arbete utförs.
Vad är skillnaden mellan arbetstagare och uppdragstagare?
Skillnaden ligger alltså i att en arbetstagare ska stå till arbetsgivarens förfogande på en bestämd arbetstid medan en uppdragstagare ska leverera en köpt tjänst. En ytterligare skillnad är att en anställd många gånger är förhindrad att utföra arbete hos annan under tiden som denne är anställd medan det för uppdragstagare hör till vanligheten.
Vad är arbetstagarens skyldigheter i anställningen?
Arbetstagarens skyldigheter i anställningen hänger ihop med arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, och att arbetstagaren har en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. Arbetstagarens skyldigheter är i princip att. inte agera utanför arbetet på ett sätt som kan skada arbetsgivaren.
Vad är arbetsgivarens rätt att leda arbetet?
Arbetsgivarens rätt att leda arbetet kallas arbetsledningsrätten. Den rätten förutsätter också att arbetstagaren uppfyller sin skyldighet att utföra arbetet. Som chef omfattas du av både rätten, plikterna och skyldigheterna.
Vad är arbetsledningsrätten?
Arbetsledningsrätten Arbetsledningsrätten är en grundläggande princip inom arbetsrätten som innebär att arbetsgivaren leder verksamheten och fördelar arbetet. Du som chef är arbetsgivarens företrädare. Därför ingår arbetsledningsrätten i din roll som chef.
Vad är ett anställningsavtal?
Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, ” arbetsgivaren ”, köper den andres, ”arbetstagaren”, tid mot att arbete utförs. Utformningen av ett anställningsavtal kan regleras genom lagstiftning, men även genom kollektivavtal mellan en arbetsgivarorganisation och en fackförening.
Vad är arbetsgivarens skyldigheter i anställningen?
Arbetstagarens skyldigheter i anställningen hänger ihop med arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, och att arbetstagaren har en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. Arbetstagarens skyldigheter är i princip att. utföra arbete. följa arbetsinstruktioner och ordningsföreskrifter. ansvara för redovisningsmedel och vårda anförtrodd egendom.