Vad är bra med ozon?
Därmed bildas det naturliga ozonskiktet, som i sin tur absorberar ultraviolett ljus, UV-B-strålning, från solen. Om strålningen inte absorberades av ozonskiktet skulle den orsaka stora skador på växter, djur och människor, eftersom UV-B-strålningen kan sönderdela molekyler.
När är ozon bra?
Merparten befinner sig i stratosfären på cirka 10 – 50 km höjd och denna ansamling av ozon kallas därför ofta för ozonskiktet. Ozonet högt upp i atmosfären är bra eftersom det fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen. Ett minskat ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan.
Ozonet högt upp i atmosfären är bra eftersom det fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen. Ett minskat ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan. För människor kan detta innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet.
Vad är ozonnedbrytande ämnen?
Runt jorden finns ett skyddande ozonskikt som vi är beroende av. Vissa kemiska ämnen bryter ner det här skiktet, och därför fokuserar ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål på att minimera utsläppen av dessa ämnen.
Vilken är faran med att ozonskiktet tunnas ut?
Ozonskiktet i atmosfären skyddar livet på jorden genom att filtrera bort en del av den skadliga UV-strålningen från solen. Därför innebär det en fara när ozonskiktet tunnas ut. Hos människor ökar risken för till exempel hudcancer, nedsatt immunförsvar och ögonsjukdomen starr.
Hur skyddar ozon oss?
Ozonskiktet hindrar att en del av den skadliga UV-strålningen från solen når jordytan. Ozonskiktet finns 10–50 kilometer upp i jordens atmosfär. Hur mycket strålning som släpps igenom påverkas av ozonskiktets tjocklek. Ozonskiktets tjocklek varierar naturligt under året.
Hur mår ozonlagret idag?
Det har inte gått att uppmäta några påtagliga förändringar i ozonlagrets tjocklek över Sverige idag jämfört med 1950-talet. Att Sverige drabbas av allt fler hudcancerfall beror främst på våra solvanor – och inte på att solens UV-strålning blivit starkare.