Vad är det för skillnad på kärlkramp och hjärtinfarkt?
Kärlkramp beror oftast på att det har blivit alltför trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Hjärtat får då inte tillräckligt med syre och du får ont i bröstet, särskilt när du anstränger dig. Att ha kärlkramp ökar risken för hjärtinfarkt. Ring genast 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte går över.
Skillnaden i symtom mellan kärlkramp och hjärtinfarkt Bröstsmärta vid kärlkramp och vid hjärtinfarkt liknar varandra, men den senare är mer intensiv och långvarig. En typisk kärlkrampsattack är relativt kort och varar i regel högst tio minuter. Symtomen vid hjärtinfarkt är ofta mer långvariga – över 20 minuter.
Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
Hur ökar risken för hjärtinfarkt?
Personer med högt blodtryck löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och leder till förändringar i själva hjärtmuskeln. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt även till att åderförfettningen ökar och att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska.
Varför ring ambulans om du misstänker hjärtinfarkt?
Ring därför genast 112 och begär ambulans om du misstänker hjärtinfarkt. Det mest typiska symtomet på hjärtinfarkt, för både män och kvinnor, är kraftiga smärtor mitt i bröstet. Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.