Innehållsförteckning
Vad är djup ventrombos?
Med en trombos menas en blodpropp av levrat blod som täpper till blodkärlet. I princip kan proppen uppstå var som helst i venen men vanligaste är att ventromboser förekommer i vaderna eller i höftregionerna. En propp kan ibland bli flera decimeter lång.
Vad är ventrombos?
En blodpropp kan bildas var som helst i kroppen, men det är vanligast att de bildas i venerna i bäckenet eller i benen. Venerna är blodkärl som för blodet tillbaka till hjärtat. En djup ventrombos innebär att blodproppen sitter i de djupa venerna i benet.
Varför får man ventrombos?
Det kan till exempel vara faktorer som triggar blodet att levra sig, eller sådant som göra att blodcirkulationen blir sämre. Långa perioder av stillasittande, rökning, övervikt, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, dålig blodcirkulation är alla saker som ökar risken för blodproppar.
Hur diagnostiseras DVT och lungemboli?
D-dimer används för att utesluta lungemboli vid låg klinisk misstanke. Lungröntgen är ofta normal. Man kan se pleuravätska med infiltrat. Vid hög klinisk misstanke gäller Datortomografisk lungangiografi (DTLA) som blivit förstahandsmetod för säker diagnos.
Vilka undersökningar kan påvisa lungemboli?
EKG, LUNGRÖNTGEN OCH ARTÄRBLODGAS Såväl lungröntgen och EKG som artärblodgas kan vara helt nor- mala i ca 20 procent av fallen hos patienter med lungemboli. Undersökningarna görs dock ofta i syfte att påvisa differential- diagnoser.
Varför bör man alltid behandla en djup ventrombos?
Det är oftast i ett ben, men kan också vara i en arm, axeln eller i bäckenet. En djup ventrombos kan göra att den drabbade kroppsdelen känns öm, varm och svullen. Det finns behandling för djup ventrombos, som löser upp proppen. Om du misstänker att du har djup ventrombos bör du söka vård direkt.
Hur diagnostiserar man lungemboli?
Symtom på lungemboli
- Att du hostar, ofta torrhosta, men du kan också hosta upp blod eller blodigt slem.
- Att du plötsligt får svårt att andas, och att det känns värre när du andas in djupt eller hostar.
- Att du plötsligt får en skarp smärta i bröstet, ofta i kombination med att du känner dig andfådd.
Hur diagnostiseras DVT?
Ultraljud är förstahandsmetod vid DVT-diagnostik. Sensitiviteten är hög i vena femoralis och poplitea men lägre på underbenet. Undersökningen möjliggör differentialdiagnostik av t ex Bakercystor och hematom. Undersökningen är smärtfri och kräver inga kontrastmedel eller förberedelser.
Hur fastställer man lungemboli?
Att du hostar, ofta torrhosta, men du kan också hosta upp blod eller blodigt slem. Att du plötsligt får svårt att andas, och att det känns värre när du andas in djupt eller hostar. Att du plötsligt får en skarp smärta i bröstet, ofta i kombination med att du känner dig andfådd. Att din puls blir snabbare.