Innehållsförteckning
Vad är Egentliga blad?
De egentliga bladmossorna kännetecknas av att peristomet har tandkransar som byggs upp av celldelar, inte hela celler; så kallat arthodontiskt peristom. De egentliga bladmossorna saknar som andra mossor rötter. De håller sig fast vid underlaget med hjälp av rhizoider.
Har mossor blad?
Bladlevermossor har stam och blad som kan vara formade på olika sätt. Det är vanligt att bladen är runda eller har två till flera flikar, men saknar nerv.
Var växer grön mossa?
Man hittar den lätt i skogen på våta underlag till exempel i alkärr. Den kan också växa på berghällar i hällmarkstallskog om det är tillräckligt fuktigt. Namnet har mossan fått av sin färg, som är grön när mossan är fuktig, men ljust blågrön i torka.
På vilka sätt skiljer sig mossor från andra växter?
Vad skiljer mossor från andra organismer? Mossor har blad och stammar men inga rötter, De kan dock vara förankrade i marken med rotliknande utskott som hos flertalet arter saknar betydelse för vattenupptagningen. Vatten- och närsalter upptas direkt från omgivningen genom mossornas stam- och bladceller.
Hur suger mossor upp vatten?
Den suger upp vatten och mineraler med hjälp av rötterna och transporterar dem i kärl inuti stammen och bladen. Andra kärl transporterar socker från bladen. Blommor och andra växter kallas därför kärlväxter. Mossor har inga sådana kärl.
Hur ser Mossans livscykel ut?
Mossornas livscykel består av två generationer, som ser helt olika ut. Den ena generationen, gametofyten, är bålformad eller består av stam och blad samt är grön och oftast relativt långlivad. Den har en enkel kromosomuppsättning i cellkärnan (haploid) och motsvarar endast äggcell och pollen hos blomväxterna.
Hur bildas mossa?
Det vanligaste är fågelspillning, pollen, löv och sand från havet. Mycket av det sköljs bort av regn eller blåser bort, men det som stannar förblir på taket. Det blir en utmärkt gödning till mossa och annan påväxt så som alger och lav. Mängden av föroreningar varierar beroende på ort och omständigheter kring huset.