Ny

Vad ar en bistandsbedomare?

Vad är en biståndsbedömare?

Biståndshandläggaren har till uppgift att informera om vad kommunen kan hjälpa dig med och hur olika typer av stöd fungerar. Du kan vända dig till henne/honom med alla typer av faktafrågor kring kommunens äldreomsorg. Biståndshanläggaren ska informera och vägleda dig till en bra lösning för din vardag.

Vad kan en biståndshandläggare bevilja?

Kommunens biståndshandläggare kan informera om vilken hjälp som finns att få där du bor. Du kan alltid ansöka om den hjälp du tycker att du behöver. Av 4 kap. 1 § i socialtjänstlagen (SoL) följer att man har rätt att ansöka om bistånd oavsett vad som står i de kommunala riktlinjerna.

Vad betyder biståndshandläggare?

Biståndshandläggare är i Sverige en vanlig benämning på den tjänsteman, inom kommunen, som på uppdrag av kommunens socialtjänst/socialnämnd handlägger ärenden gällande olika former av bistånd (hjälpinsatser) som omfattas av det kommunala ansvaret.

Hur arbetar en biståndshandläggare?

En biståndshandläggare bedömer och tar beslut om människor ska ha hemvård och vilka insatser dem ska ha. Det kan vara t ex om personer ska ha hjälp med sin omvårdnad som t ex dusch, hjälp med att förflytta sig från sängen till rullstol osv. Det kan också vara insatser i form av hjälp med städ och matinköp osv.

Vad kan biståndshandläggaren ge bistånd till och vad är målet med biståndet?

När en person ansöker om stöd och hjälp med den dagliga livsföringen tar en biståndshandläggare emot ansökan. Biståndshandläggaren utreder den enskildes behov och mål, livssituation och omgivningsfaktorer och följer senare upp resultatet av insatserna.

Vad är Biståndsbedömarens uppgift samt ge exempel?

Biståndsbedömaren utreder en enskild människas behov av och rätt till hjälp och stöd från kommunen. Det kan handla om brukarens rätt till hemtjänst, personlig assistans eller särskilt boende. Man avgör vilken service eller stöd som krävs för detta.

Hur blir man Biståndsbedömare?

Det krävs en högskoleutbildning med beteendevetenskaplig inriktning. Biståndsbedömare har ofta en skiftande utbildningsbakgrund. Många är utbildade socionomer, andra har beteendevetenskaplig utbildning. Men det finns även samhällsvetare och sjuksköterskor som arbetar som biståndsbedömare.

Share this post