Innehållsförteckning
Vad är en myndighet i Sverige?
En myndighet är i Sverige varje offentligt organ som inte är en beslutande politisk församling. Myndigheterna utgör tillsammans med de beslutande församlingarna den offentligrättsliga statliga och kommunala organisationen. De svenska myndigheterna är: Regeringen. Domstolarna.
Vilka är de svenska myndigheterna?
De svenska myndigheterna är: 1 Regeringen 2 Domstolarna 3 Förvaltningsmyndigheterna
Vilka är de statliga myndigheterna?
SCB har i myndighetsregistret valt att dela upp de statliga myndigheterna i följande sex kategorier: 1 Statliga förvaltningsmyndigheter (243 stycken) 2 Myndigheter under riksdagen (4 stycken) 3 Statliga affärsverk (3 stycken) 4 AP-fonder (6 stycken) 5 Sveriges domstolar samt Domstolsverket (85 stycken) 6 Svenska utlandsmyndigheter (107 stycken)
Vad är det allmänna myndighetsregistret?
Det allmänna myndighetsregistret, som förs av Statistiska centralbyrån, omfattade 448 statliga myndigheter i mars 2016. Till detta kommer de kommunala myndigheterna. Det kan dock noteras att det inte finns någon allmänt vedertagen och uteslutande definition av myndighetsbegreppet.
Vilka departement är statliga myndigheter?
Till varje departement hör flera statliga myndigheter. Myndigheterna ska se till att de lagar som riksdag och regering har beslutat om blir verklighet. Energimyndigheten, Migrationsverket, Polisen, Rymdstyrelsen och Skatteverket är några exempel på statliga myndigheter.
Varför är en kommun inte en myndighet?
En kommun utgör inte en myndighet, och går således varken under begreppet myndighet eller förvaltningsmyndighet. En kommun är nämligen en sammanslutning/gemenskap av de medborgare som utgör kommunens medlemmar. Bara inom detta område har kommunen kompetens att besluta saker.