Innehållsförteckning
Vad är en vårdavdelning?
Vårdavdelning 1 tar emot patienter med skador i leder, muskler och skelett och patienter med problem i urinvägarna. Till oss kommer du som efter en planerad operation måste stanna någon eller några dagar på sjukhus. Exempel på operationer är höft- eller knäprotesoperationer och prostataoperationer.
Vilka olika verksamhetsområden finns det inom akutsjukvården?
Akutsjukvård och internmedicin är ett verksamhetsområde under snabb utveckling och förändring. Det omfattar prioritering, diagnostik och behandling av patienter med akuta sjukdomstillstånd. Akutmottagningen tar emot patienter med akuta sjukdomar och skador.
Vad ingår i specialistvård?
Inom specialistvården träffar du läkare som är specialister inom andra områden än allmänmedicin, till exempel ortopedi, internmedicin eller ögonsjukdomar. Ofta behöver man en remiss från läkare eller annan vårdpersonal för att komma till Specialistvården. Man kan också fylla i en så kallad egenremiss.
Vad är hälsovård?
Hälsovård, sjukvård och social omsorg (utgiftsområde 9 i statens budget) omfattar de statliga insatserna inom hälso- och sjukvård, folkhälsoarbete, smittskydd samt särskilda vård- och omsorgsinsatser till äldre och till personer med funktionshinder.
Vad är avdelning?
Ordet avdelning är en synonym till departement och division och kan bland annat beskrivas som ”avskild del inom företag, sjukhus e.d.”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avdelning samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.
Vad är Akutsjukvårdens olika områden?
Akutsjukvård är den medicinska specialitet som innefattar akuta, oplanerade patienter med sjukdomar eller skador som kräver omedelbar vårdinsats i prehospitalt arbete, på akutmottagning och intensivvårdsavdelningar. Akutläkare och akutsjuksköterskor gör en första bedömning av patientens hälsotillstånd i triage.
Hur fungerar akutsjukvården?
Sjukhusens akutmottagningar tar emot allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar. Alla patienter som kommer in till akutmottagningen prioriteras efter hur svårt sjuka de är.
Hur får man specialistvård?
Om du är osäker på var du ska söka vård ska du kontakta din vårdcentral eller husläkarmottagning, eller ringa 1177 Vårdguiden. Vet du att du behöver specialiserad öppenvård så kan du välja själv vilken mottagning du vill få vård på. Ibland kan du behöva remiss.
Vad är specialiserad vård?
Med specialiserad sjukvård avses enligt hälso- och sjukvårdslagen hälso- och sjukvårdstjänster inom medicinska och odontologiska verksamhetsområden som hänför sig till förebyggande, undersökning, vård och behandling av sjukdomar, prehospital akutsjukvård, jour och medicinsk rehabilitering.