Ny

Vad ar ett Barndomssociologiskt perspektiv?

Vad är ett Barndomssociologiskt perspektiv?

3.1 Barndomssociologi Denna vetenskapsgren utgår från att den värnar om barns rättigheter (James, Jenks & Prout, 1998). Med barns rättigheter menar man inom barndomssociologisk teori att barn skall ges möjlighet till agerande och delaktighet, i enighet med aspekten om barn som aktörer.

Vad är barns livsvärld?

Med det senare synsättet enligt vilket barn ses som »human beings», antas barn i hög grad delaktiga i en livsvärld som de också delar med vuxna, och det är denna gemensamma värld som utgör främsta inspirationskällan för barns aktiviteter tillsammans med varandra (Johansson 2003, Johansson & Johansson 2003).

Vad är Vuxenperspektiv?

Annat Barn måste ta ett vuxenperspektiv eftersom de lever i en vuxenvärld. För att vuxna ska kunna närma sig barns perspektiv krävs att man samtalar med barnen.

Vad är skillnaden på barnperspektiv och barns perspektiv?

Ett barnperspektiv kan vi som vuxna försöka utveckla genom att se tillvaron med barns ögon i olika sammanhang. Barnets perspektiv däremot kan vi bara få på ett sätt – genom att barnen själva får komma till tals om hur de ser på sig själva och sina liv.

Vad betyder barns perspektiv för utveckling och utvärdering?

Forskarna Ingrid Pramling Samuelsson och Niklas Pramling (2010) beskriver det som att barnperspektiv innebär att vuxna redan tror sig veta barns behov, medan barns perspektiv handlar om att barnen själva får bidra med synpunkter och perspektiv, exempelvis i en aktivitet i förskolan.

Vad menas med att utgå från barns livsvärldar enligt Johansson?

Den vuxne bör även bjuda in barnen i sin egen livsvärld och ge barnen och sig själv tid att närma sig varandra (Johansson 2003). Hon skriver: Livsvärlden är delad, och lärandet är gemensamt såväl i sin process som sitt innehåll. Frågan som noggrant bör prövas är när det är rätt att bortse från barns perspektiv.

Share this post