Ny

Vad ar ett Substansberoende?

Vad är ett Substansberoende?

Substansberoende innebär att vara beroende av alkohol eller andra droger. Beroendet karaktäriseras av ett upprepat drogsökande, tvångsmässig droganvändning och förlust av kontroll över intaget. I förlängningen leder det till ett känslomässigt negativt tillstånd.

Hur påverkas man fysiskt av droger?

Droger påverkar dig på olika sätt Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta. Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Vad innebär Beroendesjukdomen för mig?

Beroende av alkohol och narkotika är en folksjukdom. Att ha en beroendesjukdom betyder att det är mycket svårt att sluta eller minska på missbruket. Kroppen har vant sig vid att vara påverkad och kan behöva större och större doser för att uppnå önskad effekt. När substansen inte intas leder det till abstinensbesvär.

Vad händer med signalsubstanserna i hjärnan vid drogmissbruk?

Vid drogmissbruk sker en omprogrammering i hjärnan. Vissa kopplingar mellan nervcellerna förstärks, andra försvagas. Det påverkar i sin tur flödet av olika signalämnen som dopamin, glutamat och GABA samt ett antal neuropeptider.

Vad är Substansbrukssyndrom?

Substansbrukssyndrom (eng. substance use disorder) är en diagnos som skapats genom sammanslagning av missbruk och beroende i samband med den senaste versionen av DSM, DSM-V. Denna diagnos kan ställas för såväl alkohol, narkotika eller andra beroendeframkallande medel.

Vad menas med samsjuklighet?

Med samsjuklighet menas att en person uppfyller diagnostiska kriterier för flera sjukdomar. Det är sedan länge välkänt att personer med beroende har en förhöjd risk för olika former av psykisk ohälsa. Omvänt så har personer med psykisk ohälsa och psykiatriska diagnoser en ökad risk för beroende [1].

Vad är en beroende person?

Att vara beroende av något är att förlora kontroll över hur mycket och ofta man använder det man är beroende av och att man får negativa känslor, abstinens, om man inte använder. Att vara beroende av alkohol, andra droger eller spel är klassat som sjukdom (1, 2).

Vad innebär det att vara medberoende?

En person som är medberoende är helt upptagen av att kontrollera och hantera den beroende. Tillståndet innebär att man anpassar sin personlighet och sitt beteende efter den som är beroende i hopp om att kunna hjälpa.

Är missbruk sjukdom?

Missbruk må ses som en sjukdom, men en sjukdom som missbrukarna ådragit sig genom sitt eget handlande. Då blir vårdens intresse för att hjälpa till svalare än vid andra sjukdomar.

Hur många Signalsubstanser finns det?

Totalt finns det drygt femtio identifierade transmittorsubstanser som delas upp i tre huvudklasser. När vi känner, tänker, upplever och minns är signalsubstanser inblandade. Depressioner, neuroser och psykoser kan bero på problem med signalsubstanser.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Vad är hjärnans belöningssystem?

Hjärnans belöningssystem är centralt vid beroendeutveckling. Belöningssystemets uppgift är att motivera oss att göra saker som är viktiga för vår överlevnad. När vi äter god mat, motionerar eller har sex, frisätter systemet dopamin; vi får en känsla av välmående.

Vad är hjärnhinnornas uppgift?

Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.

Hur är hjärnan inblandad?

Hjärnan är inblandad i det mesta vi gör, känner och upplever. Det är den som ger oss vår personlighet och våra känslor. Det är hjärnan som gör att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Hjärnan kontrollerar också kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Share this post