Vad är fördelar med minoritetsspråk?
Men för minoriteterna själva är minoritetsspråken oerhört viktiga. Man har en del av sin identitet i sitt språk och risken är att dessa minoritetsspråk försvinner om man inte tar hand om dom. Det gör också att vi som land följer EU:s direktiv och värnar om dessa sårbara språk.
Varför är det viktigt att behålla minoritetsspråk?
Eftersom de nationella minoriteternas språk och kultur är en del av den svenska kulturen och kulturarvet är det viktigt att språken lever kvar. Varje människas språk speglar en kultur och ett unikt sätt att tolka och förhålla sig till världen. Språk är i många fall en viktig del av människors identitet.
Varför är arbetet med att skydda de nationella minoriteterna extra viktigt?
Att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kultur är ett sätt att slå vakt om deras mänskliga rättigheter. Det är också ett sätt att skydda språken, genom att uppmuntra minoriteterna att använda och utveckla de nationella minoritetsspråken så att de förs vidare till nästa generation.
Varför lär man sig om minoritetsspråk?
Det innebär att undervisning i nationella minoritetsspråk bidrar till att väcka ett hotat språk till liv, att bevara det och få fler talare genom att använda olika metoder och hitta nya arenor för språket. Undervisningen bidrar till att språken fortsätter att utvecklas i Sverige.
Hur kan vi skydda och bevara de nationella minoritetsspråken?
I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den Europeiska stadgan om landsdels- och minoritetsspråk. Därmed erkändes judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige.
Vad innebär det att ha minoritetsspråk?
Vad är ett minoritetsspråk?? I allmänspråket betyder minoritetsspråk ofta bara ’språk som talas av minoritetsgrupp i ett land’. Alla språk som talas i ett land, utom huvudspråket/huvudspråken, är alltså minoritetsspråk, även om de talas av miljoner människor i andra länder.