Innehållsförteckning
Vad är försvarsmekanismer för något och varför har vi försvarsmekanismer enligt Freud?
Försvarsmekanismerna används, enligt Freuds teori, för att försvara jaget mot detets drifter, samt från fördömande från överjaget baserat på den sociala omvärldens ideal. Detta sker oftast omedvetet och vid en ångestväckande situation, till exempel vid förlust, krig, mottagande av kritik och andra konflikter.
Varför använder man sig av försvarsmekanismer?
Försvarsmekanismerna är automatiskt fungerande sätt att avvärja sådana medvetna och omedvetna känslor, driftimpulser och minnen som utgör ett hot mot jagets kontroll av drift- och känsloliv.
Vad är en försvarsmekanism förklara och ge exempel?
Exempel på försvarsmekanismer är: Bortträngning, Förskjutning, Sublimering, Regression och reaktionsbildning. Bortträngning, innebär enligt Freud är urtypen av försvar mot speciella sexuella impulser och föreställningar. Men det är när man tränger bort känslor eller minnen som ångesten uppstår.
Vilka är vanliga försvarsmekanismer i konflikter?
Nedan följer en beskrivning av några vanliga försvarsmekanismer.
- Bortträngning. Saker som händer oss, våra egna tankar och önskningar kan ibland uppfattas av jaget som icke hanterbara eller opassande vilket orsakar ångestkänslor.
- Förnekande.
- Dagdrömmeri.
- Humor.
- Regression.
- Förskjutning.
- Projicering.
- Rationalisering.
Vad är försvarsmekanismer och copingstrategier?
Konfrontativa ansträngningar till att ändra på situationen. Tyder även på någon grad av fientlighet och risktagande. Kan vara utåtagerande.
Hur projicering och regression kan yttra sig i en konflikt?
Regression i en konflikt kan göra att man går bakåt i utvecklingen och börjar skrika eller kasta saker runt omkring en. Ge exempel på hur projicering och regression kan yttra sig i en konflikt. En konfliktanalys är att man låter alla säga va de tycker och vad de tycker konflikten handlar om.
Vad menas med bortträngning?
Bortträngning: Undanträngande av en föreställning, en konflikt eller ett motiv från medvetandet. Begreppet är kopplat till freudiansk psykodynamisk teori om att känsloladdade upplevelser och föreställningar inte bara förträngs, utan också lever sitt eget liv i det omedvetna och därifrån påverkar det vi gör och tänker.