Ny

Vad ar Gingival Hyperplasia?

Vad är Gingival Hyperplasia?

Gingivit (tandköttsinflammation) är en vanlig orsak till tandköttsförstoring. Tandköttsförstoring, tandköttshypertrofi, tandköttshyperplasi, gingival överväxt eller gingival hyperplasia är ett tillstånd som innebär en volymökning av tandköttet (gingivia), det vill säga mjukvävnaden kring tänderna..

Var ligger Apex på en tand?

Apex. Spets, till exempel tandrotens yttersta spets.

Vad heter tandläkarens verktyg?

Extraktionstång och/eller extraktionstång för barn, rot elevator, bencurette och/eller dubbelcurette, benfil, tandstensskrapa med åttakantigt skaft och/eller singelplugg, periodontia instrument, emaljinstrument, cementspatel, tandskydd, sugkanyl, tandläkarlampa, operationslampa, förstoringslampa, undersökningslampa.

Vilka riskfaktorer finns det för att drabbas av parodontit?

Risken att råka ut för parodontit varierar individuellt. Dålig munhygien och rökning är speciellt starka riskfaktorer, liksom också diabetes och metabolt syndrom. Stress och genetiska faktorer kan också öka risken för parodontit.

Hur tjock är tandemaljen?

Den är upp till 2,5 mm tjock och bildar det yttre lagret av tanden för att skydda den från yttre påverkan och för att göra den fast och stabil. Tandemaljen består huvudsakligen av döda celler och har inga nerver, varför du inte kan känna det.

Tandköttsförstoring, tandköttshypertrofi, tandköttshyperplasi, gingival överväxt eller gingival hyperplasia är ett tillstånd som innebär en volymökning av tandköttet (gingivia), det vill säga mjukvävnaden kring tänderna..

Kan stress påverka tandköttet?

Annsofi Johannsen vid Odontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet har undersökt om personer som känner sig ängsliga i vardagslivet och patienter som har en diagnostiserad utmattningsdepression har mer inflammation i tandköttet och en ökad risk för uppkomst av tandlossning än i normala fall.

Kan stress påverka munnen?

– Munnen är en spegel av hur resten av kroppen mår. Stress kan sätta sig i käkarna och göra att vi omedvetet pressar och gnisslar tänder. Det kan ge smärta i käkar och stressrelaterad huvudvärk, säger Birgitta Häggman Henrikson, forskare i odontologi vid Malmö Universitet.

Kan man få ont i munnen av stress?

Upp till 15 procent av befolkningen upplever långvarig smärta från ansikte, mun eller käkar. Problemen är tre gånger så vanliga hos kvinnor som hos män och det finns ett samband med ökad negativ stress i samhället.

Share this post