Innehållsförteckning
Vad är gröna påsen gjord av?
Påsen är inte gjord av vanlig plast. Den är gjord av plast som består av LDPE (polyeten med låg densitet) varav 80% är återvunnen LDPE från svenska marknaden. Påsen rymmer sex liter och har fyra snibbar istället för handtag, för att göra det lättare att knyta ihop den.
Var kan man hämta gröna påsar?
När du sedan har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort den fastknutna påsen från soptunnan. Om du bor i lägenhet: Då är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Du kan också hämta nya påsar på de bemannade återvinningscentralerna Gärstad, Malmen och Ullstämma.
Hur fungerar gröna påsen?
Gröna påsen använder sig av en teknik som heter optisk sortering. Det innebär att man lägger matavfallet i en speciell grön påse i samma behållare eller nedkast som övriga soppåsar. Den kan sedan sorteras ut på en sorteringsanläggning så att matavfallet kan rötas och bli till biogas.
Vad får man lägga i gröna påsen?
Tack för att du slänger ditt matavfall i Gröna påsen! Fruktskal, kaffesump och andra matrester ska slängas i en grön påse. Den gröna påsen lägger man i den vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna eller i facket i tunna 2 som är avsett för gröna påsar om du har fyrfack.
Kan man slänga hushållspapper i gröna påsen?
Man kan slänga ganska hårda saker i gröna påsen, små köttben, fiskben, avokadokärnor och äggskal i sin gröna påse. Ostronskal och kokosnötskal är så hårda att de ska slängas i den vanliga soppåsen. Andra saker man ska slänga i sin vanliga soppåse är glasspinnar, blöjor och hushållspapper.
Var slänger man gammalt kött?
Lämnas till:
- Separat kärl för matavfall.
- Restavfall/Soppåse.
Får man slänga blommor i gröna påsen?
Får jag slänga krukväxter och blommor i den gröna påsen? Nej, påsen är uteslutande till för matrester. Eventuella grus- och jordrester kan ställa till problem i biogasanläggningen.
Var kan man slänga kött?
Matavfall lägger du i den bruna papperspåsen för matavfall, i din bruna tunna. Matavfall är matrester, potatis- och fruktskal, kaffesump, äggskal, fiskrens och skaldjur, kött och mindre ben, mackor och kakor, snittblommor, servetter och hushållspapper.