Vad är ingrediensförteckning?
Innehållsförteckningen, egentligen kallad ingrediensförteckningen, är en lista med alla ingredienser i ett livsmedel. Ingredienserna ska stå i fallande ordning, d.v.s. att det varan innehåller mest av står först. Det som kommer därefter är det som det finns näst mest av o.s.v. De exakta mängderna behöver inte anges.
Får man sälja livsmedel utan innehållsförteckning?
Man får inte sälja livsmedel vidare om man vet att de är felmärkta. att märkningen ska ge konsumenten tillräcklig in- formation för att han eller hon ska kunna göra egna och säkra val. Märkning, reklam och presentation av livsmedel får inte vilseleda konsumenten.
Vilka regler gäller för djupfrysta varor?
5 § Temperaturen i djupfrysta livsmedel ska alltid vara -18°C eller lägre i alla delar av varan. Kortvarig temperaturhöjning till högst -15°C kan godtas vid transport, lokal distribution samt vid avfrostning och liknande i frysdiskar i detaljhandeln.
Vad ska alltid framhävas i ingrediensförteckning?
Ämnen som ska framhävas i märkningen Framhävningen ska ha en teckenuppsättning som väl synligt skiljer beteckningen från resten av ingrediensförteckningen, till exempel genom typsnitt, stil eller bakgrundsfärg.
Hur ska tillsatser anges i ingrediensförteckningen?
Det är inte tillåtet att ange en tillsats utan kategorinamn i ingrediensförteckningen. Vissa tillsatser kan ibland uppfattas som att de inte är tillsatser, som till exempel pektin, citronsyra, askorbinsyra och ättiksyra, men ska alltid anges tillsammans med ett kategorinamn.
Måste man ha innehållsförteckning?
Alla livsmedel som säljs i Sverige måste enligt lag ha en medföljande innehållsdeklaration där alla ingredienser listas.
Vilka regler gäller inte för märkning av djupfrysta varor?
Renhetskriterierna fastställs av Europeiska kommissionen. Avvikelser från temperaturen –18°C för djupfrysta livsmedel är tillåtna under transport och lokal distribution samt i frysdiskar i detaljhandeln. Avvikelserna får inte vara större än 3°C.
Vad är tillåtet att bära för en butiksmedarbetare som hanterar oförpackade livsmedel?
Arbetskläder/skyddskläder när man hanterar oförpackade livsmedel är: Hårskydd, ren rock eller t-shirt, byxor, förkläde och arbetsskor. Korta kjolar eller shorts är inte skyddskläder. Ringar, piercing, klockor och stora smycken hör inte hemma i en livsmedelsanläggning.