Innehållsförteckning
Vad är länsstyrelsernas huvudsakliga roll?
I varje län finns en länsstyrelse som ansvarar för den statliga förvaltningen i länet, i den utsträckning inte någon annan myndighet har det ansvaret. Länsstyrelserna ska verka för att nationella mål får genomslag i länet, samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar.
Vilket departement lyder länsstyrelsen under?
Det är riksdagen som beslutar om länsstyrelsernas verksamhet. Det är sedan vi som ansvarar för att beslut från riksdagen och regeringen genomförs i länet. Länsstyrelsens regleringsbrev på Ekonomistyrningsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Vad gör Lansstyrelsen?
Länsstyrelsen har många uppgifter. Allt från att vara valmyndighet till att samordna den regionala krisberedskapen. Vi arbetar också med frågor som rör miljö, natur, näringsliv, social utveckling, djurskydd, jämställdhet, integration, transporter, infrastruktur och bostäder.
Hur utses Länsstyrelsen?
Hur styrs en länsstyrelse? Länsstyrelsen leds av en landshövding som regeringen utser i varje län. Även landshövdingens närmaste medarbetare, länsrådet eller länsöverdirektören, utses av regeringen.
Vilka sitter i Länsstyrelsen?
Länsstyrelserna i Sverige De 21 länsstyrelserna har sammanlagt cirka 6 800 anställda. Länsstyrelsen leds av en landshövding som regeringen utser. Även landshövdingens närmaste medarbetare, länsrådet eller länsöverdirektören, utses av regeringen. Personalen i övrigt anställs av länsstyrelsen.
Hur många jobbar på länsstyrelserna?
I de 21 länsstyrelserna finns sammanlagt hela 6 500 anställda och en mängd olika yrkesroller.
Vad gör egentligen en landshövding?
En landshövding i Sverige är myndighetschef för en länsstyrelse och är ordförande i dess insynsråd. Landshövdingen är regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet. En landshövding utses av regeringen.