Innehållsförteckning
Vad är löpe?
Ostlöpe används för att koagulera (stelna) mjölken vid tillverkning av ost. Definitionsmässigt är ostlöpe ett extrakt från den fjärde magen hos idisslare. Ostlöpe innehåller en blandning av enzymerna chymosin och bovint pepsin, vilka alltid finns närvarande i ett ostlöpe.
Vad är ostlöpe gjort av?
Scandirenn Naturligt animaliskt ostlöpe framställt genom vattenextraktion av löpmagar från kalv och nötkreatur. Produkten innehåller de mjölkkoagulerande enzymerna chymosin och bovint pepsin. Sammansättning: Vatten, Koksalt 18%, Natriumbensoat (E211) ≤ 0,5%, Löpeenzymer, chymosin & bovint pepsin, Naturlig kumminolja.
Hur gör man herrgårdsost?
Vid pastöriseringen värms mjölken upp till 72-75°C i cirka 15 sekunder, sedan kyls den snabbt ned. Processen dödar de bakterier och mikroorganismer – både onda och goda (nyttiga) – som kan finnas i mjölken. De svenska hårdostarna Herrgård, Gréve och Präst är tillverkade av pastöriserad mjölk.
Var får man tag i löpe?
Det kan du få tag i direkt från ostlabb eller från återförsäljare för osttillverkning. Löpe som köps på flaska i affären är oftast mindre koncentrerat vilket gör att det kan behövas mer än några enstaka milliliter.
Vad kan man använda istället för ostlöpe?
Häll därefter i 2 matskedar ostlöpe i varje mjölksats. Löpe är en enzym från kalvmagens magslemhinna som får mjölken att stelna. Kan köpas på apotek. I stället för löpe kan man pröva att använda växter med koagulerade egenskaper som till exempel tistlar, kronärtskockor, ranunklar och tätörter.
Hur mycket mjölk går det åt att göra ost?
Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Exampelvis går det åt cirka tio liter mjölk till ett kilo ost vid tillverkning av de svenska hårdostarna Herrgård, Präst och Grevé.
Varför är mjölk bra?
Därför är mjölk bra – 5 anledningar. Mjölk är naturligt näringstät, vilket betyder att den innehåller mycket näring per enhet mjölk. Mjölk innehåller vitaminer och mineraler samt ett naturligt högt innehåll av protein i en begränsad mängd kalorier. Bara vitamin D är tillsatt till mjölken.
Varför minskar mjölkkonsumtionen i Sverige?
Mjölkkonsumtionen i Sverige har minskat med drygt en tredjedel sedan 1980. Några av orsakerna är att vi dricker mer läsk, vatten och öl. I genomsnitt dricker varje svensk 3,1 liter läsk i veckan samtidigt som konsumtionen av mjölk ligger på 1,6 liter per vecka. Dessutom har våra matvanor förändrats.
Vad är Ystenzym?
Ystenzym är ett mikrobiellt alternativ till animaliskt löpe, och fungerar lika bra som löpe. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och väl lämpat för vegetarianer. Det finns flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost.
Är Ystenzym farligt?
Flera av de vanligare ostarna som säljs i butik innehåller det GMO-framställda ystenzymet, redan idag. Trots hårt motstånd från miljörörelsen vill dock Arla utveckla denna produktion vidare. Enligt företaget är denna moderna GMO-teknik ofarlig.