Innehållsförteckning
Vad är Lynch syndrom?
Lynch syndrom beror på en ärftlig förändring i arvsmassan som ökar risken för flera cancerformer. Den vanligaste är tjocktarmscancer, men personer med Lynch syndrom löper också ökad risk för bland annat cancer i livmoder, äggstockar och urinvägar. Lynch syndrom orsakar cirka 2–4 procent av tjocktarmscancer i Sverige.
Vad är skillnaden mellan en mutation i en kroppsdel och i en Könscell?
Hos arter med sexuell reproduktion måste mutationen finnas i en könscell för att kunna föras vidare till nästa generation. När mutationer uppkommer i somatiska celler, ärvs de visserligen vidare till andra celler vid celldelningen, men stannar i individen. Det kallas för somatiska mutationer.
Hur vet man om man har ärftlig bröstcancer?
Prov för att leta efter förändringar i en eller flera gener En eller flera gener kan undersökas om utredningen tyder på att det finns en ärftligt ökad risk för cancer. Du eller en släkting som har cancer eller har haft cancer erbjuds att lämna ett prov. Det kan vara ett blodprov eller ett vävnadsprov.
Vad är Endometriecancer?
Endometriecancer är den vanligaste tumörtypen av dessa (> 90 %), och det vi till vardags kallar corpuscancer eller livmoderkroppscancer. Endometriecancer är den vanligaste gynekologiska cancersjukdomen i Sverige och den 6:e vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor.
Vilka är symtomen på kolorektal cancer?
Symtom på tjocktarmscancer och ändtarmscancer
- Blod i avföringen.
- Ändrade avföringsvanor.
- Hård i magen, lös i magen, långvarig diarré, förstoppning eller täta trängningar.
- Kraftig slembildning.
- Smärta, ibland som knipsmärtor.
- Uppkördhetskänsla, blodbrist, trötthet och viktminskning kan vara andra symtom.
Hur många bär på BRCA1?
UNGEFÄR EN AV TUSEN svenska kvinnor bär på en ärftlig genetisk mutation som ökar risken att utveckla bröstcancer. Vanligast är mutationer i generna BRCA1 och BRCA2 men det finns även andra gener där mutationer kan ligga bakom ärftlig bröstcancer. Mutationerna förs vidare från generation till generation.
I vilken ålder kan man få bröstcancer?
Medianåldern vid insjuknande i bröstcancer är drygt 60 år. Färre än 5 procent är yngre än 40 år och drygt 80 procent är över 50 år. I Sverige lever i dag över 90 000 kvinnor som någon gång har fått en bröstcancerdiagnos.