Ny

Vad ar miljolagstiftning?

Vad är miljölagstiftning?

Miljölagstiftningen består i huvudsak av miljöbalken som är en ramlag med syfte att säkerställa en hållbar utveckling. Till detta hör ett stort antal förordningar och föreskrifter. Miljöbalkens regelsystem omfattar sammanlagt tusentals bestämmelser.

Vilka miljölagar finns det?

Lagstiftningen i Sverige som handlar om miljön hittar man framförallt i miljöbalken och som man ser som en ramlag, den är till för att underlätta för en hållbar utveckling. Den har funnits sedan 1999.

Vilka lagar i Sverige reglerar förhållandena på miljöområdet?

Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.

Vad säger de generella lagarna måste du följa inom miljö enligt miljöbalkens allmänna hänsynsregler )?

Enligt hänsynsreglerna ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet vidta de skyddsåtgärder och den försiktighet som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Vad kallas den princip i miljöbalken som innebär en skyldighet att förebygga hindra eller motverka negativa effekter på människors hälsa och miljö?

Miljöbalkens försiktighetsprincip innebär att redan risken för negativ påverkan på människors hälsa och på miljön gör att verksamhetsutövaren är skyldig att vidta åtgärder. Den ska förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljön.

När sattes Sveriges miljömål?

Det svenska miljömålssystemet har funnits sedan 1999 och kan ses som den ekologiska dimensionen av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Share this post