Innehållsförteckning
Vad är skillnaden mellan den äldre och den yngre Runraden?
Den runa som translittereras med o återger i lite äldre inskrifter vanligtvis ett nasalt a-ljud, som uttalades ungefär som franskans en. I yngre inskrifter står den för o. Exempel på de vanligaste stungna runor under vikingatiden.
Vad kunde det stå på en runsten?
Vanligast är det att det står ”sin far”, ”sin bror”, ”sin son”, ”sin mor”, ”sin syster” etcetera. Ibland avslutas också texten med en bön. En vanlig runtext blir då, som det står på en runsten i Knivsta söder om Uppsala: ”Halvdan lät resa denna sten efter Joger, sin bror, och Gudfrid efter sin son.
Hur vet man vad runor betyder?
Bokstäverna som står på raden nedanför runorna visar vilken bokstav man skulle ha använt för att skriva samma ljud. Runan för þ (th) användes för ett läspljud, som i de engelska orden thing och that. Runan för ŋ (eller ng) användes för äng-ljud. Den äldre (urnordiska) runraden med 24 tecken.
Var kommer Runskriften ifrån?
Runorna var den första skriften i Skandinavien. De skapades redan under det första århundradet efter vår tideräknings början. När de vikingatida runstenarna höggs hade runorna alltså funnits i nästan tusen år. Inspirationen till runskriften kom främst från det romerska alfabetet.
Vad heter alfabetet i runsvenskan?
Runalfabetet kallas futhark efter de första sex tecknen i raden. Vikingatidens vanliga runalfabet hade 16 tecken. Det var en utveckling av tidigare alfabet med flera tecken. De flesta inskrifterna gjordes säkert på trä, men träet har förmultnat med tiden och vad som finns bevarat är framförallt runstenar.
Vart kan man hitta runstenar?
Det finns inget annat land som har lika många runstenar som Sverige. I Danmark finns det ungefär 300 runstenar från vikingatiden. I Norge finns det inte mer än cirka 50 stycken. Men i Bergen på Norges västkust har arkeologer grävt fram flera hundra små träpinnar från medeltiden med långa eller korta runtexter.
Var finns de flesta runstenar i Sverige?
De absolut flesta runstenarna finns i landskapen kring Mälardalen i Sverige. Äldre runstenar (före år 800) är i allmänhet ristade med runorna ur den äldre futharken, som bestod av 24 tecken. Ofta saknar de ornamentering.