Ny

Vad ar viktigt att observera om du skoter om en PEG?

Vad är viktigt att observera om du sköter om en PEG?

PEG-katetern kan vid noggrann skötsel sitta kvar i många år. Katetern byts bara om den av någon anledning inte fungerar eller har gått sönder. Var noga med att plattan mot bukväggen sitter så att katetern inte kan glida ut och in för mycket, eftersom det innebär risk för läckage.

Hur länge kan man leva med sondmatning?

Du kan leva precis som vanligt när du har sond. Denna typ av sond är utmärkt att använda vid näringstillförsel under kortare tid, 2-4 veckor. Om behov av näringstillförsel krävs under längre perioder är s k PEG att föredra, då planerad dygnsmängd sondvälling oftare kan ges via PEG jämfört med nasogastrisk sond.

Vem sköter en PEG?

Du kan ge dig medicin genom PEG:en men innan du gör det bör du tala med din läkare eller distriktssköterska. Många mediciner finns även i flytande form, vilket är att föredra om man skall ge medicinen via sonden. Tabletter krossas noga med hjälp av mortel. Späd med vatten och spruta in lösningen med hjälp av spruta.

Kan man äta när man har PEG?

Kan jag äta vanlig mat samtidigt som jag har PEG? Javisst, om du kan äta är det utmärkt att du gör det. Ditt energi/näringsbehov tillgodoses via sondmaten så det du väljer att äta kan vara sådant du längtar efter. Om du har svårt att svälja eller inte kan svälja alls kan det ändå vara viktigt att få känna smak av mat.

Hur sköter man en PEG?

En PEG-kateter som fungerar väl kan sitta i under flera års tid men brukar bytas ut mot en mindre gastrostomiport när kanalen har etablerats, oftast efter 2-3 månader. Om sväljningsförmågan förbättras och gastrostomin inte längre behövs kan PEG-slangen tas ut och kanalen läks då av sig själv.

Vilka fördelar har en gastrostomi jämfört med en nasogastrisk sond?

(2001) påtalar att gastrostomi orsakar mindre obehag och komplikationer än vad nasogastrisk sond gör. Med gastrostomi förbättras patientens nutritionsstatus snabbare och risken för att sonden hamnar fel är lägre än med nasogastrisk sond (Nicholson, et al., 2000; Verhoef & Van Rosendaal 2001).

Share this post