Innehållsförteckning
Vad är viktigt att tänka på vid förflyttningar av en vårdtagare?
Risker för belastningsbesvär och olyckor vid bland annat förflyttningar av vård tagare behöver bedömas. Riskbedömning på enheten görs på olika nivåer: enhetsnivå (A) för vårdtagare (B) och vid förflyttnings situationen (C). Undersök och bedöm riskerna regelbundet. Dokumentera och förankra i organisa- tionen.
Vilka arbetsmetoder och hjälpmedel används på arbetsplatsen?
Arbetstekniska hjälpmedel är sådan utrustning som du som anställd behöver för att förebygga arbetsskador i ditt arbete. De gäller oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte. Det kan till exempel vara hjälpmedel som underlättar vid tunga lyft, eller höj- och sänkbara bord om du har ett stillasittande arbete.
Hur fungerar hjälpmedlet?
När du har fått ditt hjälpmedel använder du det så länge som du behöver och det fungerar som det ska. I samband med att du får hjälpmedlet får du också information om vad du ska göra om hjälpmedlet behöver repareras eller underhållas. Hjälpmedlet ska oftast återlämnas om du inte längre behöver det.
Vad ska du kontrollera på en lyftsele innan användning?
Att innan lyft sker säkerställa att lyft och sele är helt. Att efter tvätt säkerställa att sele inte har några defekter och att märkning av sele alltid är läsbart. Att informera arbetsterapeut/sjukgymnast vid förändringar i brukarens hälsotillstånd som kan påverka användningen av personlyft/sele.
Vad du bör tänka på vid förflyttning av en rullstolsburen person?
Överflyttning via låg förflyttning Ta bort arm- och benstöd mot sängen. ”Flytta fram på sängkanten”. ”Sätt ut foten närmast rullstolen en bit”. ”Knäpp/håll ihop händerna och sträck fram dem samtidigt som du lutar dig framåt”. ”Lyft rumpan och flytta över till stolen”. Flytta ”tårtbitvis” och använd glidbräda vid behov.
Hur går en medicinsk bedömning och utprovning av lyft till?
Riskanalysen dokumenteras i patientjournalen. På lyftutprovningsprotokollet antecknas hur många personer som krävs för att genomföra förflyttningen. Förskrivaren utgår i bedömningen ifrån att vid de flesta förflyttningar med lyft krävs en person som hanterar lyften och en person som har hand om patienten och lyftselen.
Vad menas med förflyttningsteknik?
Förflyttningsteknik inom hälso- och sjukvården innebär att man på ett så skonsamt sätt som möjligt, förflyttar en patient manuellt från läge A till B, t ex från säng till rullstol. Beroende av vilken patient man ska förflytta och hur många medhjälpare man är, kan man välja att använda olika typer av hjälpmedel.