Ny

Vad ar yttre blodning?

Vad är yttre blödning?

En liten yttre blödning slutar ofta av sig själv. Men det kan svida och göra ont om du har skurit dig eller ramlat och fått ett skrubbsår. En liten inre blödning ger oftast få symtom med undantag för stroke. Små blödningar under huden kan ge blåmärken som är ömma eller gör ont att ta på.

Hur stoppa yttre blödning?

Då är det viktigt att du snabbt får stopp på blödningen genom att göra så här:

  1. För om möjligt ihop sårkanterna och tryck samtidigt stadigt mot såret.
  2. Sedan gör du ett tryckförband och lägger det över såret.
  3. Till sist ska du ringa 112 så att den skadade snabbt får hjälp och blir förd till sjukhus.

Vilka mediciner ger ökad blödningsrisk?

Läkemedel som ger ökad blödningsbenägenhet. – Acetylsalicylsyra (Trombyl) – Warfarin (Waran) – Heparin. – Klopidogrel (Plavix)

  • Sjukdomar med ökad blödningsbenägenhet. – Trombocytdysfunktion. – von Willebrands sjukdom. – Levercirros.
  • Ovanliga. – Malignitet – leukemier, juvenilt angiofibrom. – Mb Osler. – Granulomatös polyangiit.
  • Är inre blödning farligt?

    Allt från enkla blåmärken till stora, allvarliga blödningar i organ och blodkärl räknas som inre blödningar. Stora, så kallade akuta, inre blödningar kan vara mycket farliga och kräva omedelbar vård. Även stroke (hjärnblödning) räknas som en inre blödning.

    Var på kroppen sitter depotplåster?

    Hitta en yta på överkroppen eller överarmen där huden är fri från hår, sår eller andra hudproblem. På personer med kognitiv nedsättning rekommenderas att plåstret appliceras på övre delen av ryggen. 3. När skyddsfilm avlägsnas vänta 30 sekunder så alkoholer i häftan avdunstar vilket skyddar känslig hud från rodnad.

    Vad innebär blödningsbenägenhet?

    Blödarsjuka gör att du börjar blöda lättare och kan blöda längre än en person som inte har blödarsjuka. Det beror på att blodet saknar ett eller flera ämnen som behövs för att det ska levra sig. Blödarsjuka är ett samlingsnamn för flera ovanliga sjukdomar och beror oftast på vissa gener.

    Share this post