Innehållsförteckning
- 1 Vad behövs för att man ska kunna leva på en planet?
- 2 Hur lång tid tar de att åka t månen?
- 3 Hur letar man liv i universum?
- 4 Vad hände när sedan syret kom upp ur havet?
- 5 Vilka förutsättningar finns för livet på jorden?
- 6 Hur kom första livet till?
- 7 Var finns det liv i rymden?
- 8 Vad är tecken på liv?
- 9 När kom de första flercelliga organismerna?
Vad behövs för att man ska kunna leva på en planet?
Om det skall kunna finnas liv på en planet, så måste den under mycket lång tid (miljarder år) befinna sig på ”lagom” avstånd till en stjärna. Man brukar anta att liv som vi känner det kan förekomma om det finns flytande vatten, dvs mellan 0 och 100oC.
Hur lång tid tar de att åka t månen?
Tiden det tar att ta sig från jorden till månen beror på hur effektiva motorer farkosten som reser dit har och hur mycket bränsle som används. Apollo 11, den första bemannade resan till månens yta, tog från start till månlandning 102 timmar 45 minuter.
Vad var det första livet på jorden?
För cirka 2,5 miljarder år sedan fanns mikroorganismer (cyanobakterier) som producerade syre. I slutet av prekambrium utvecklades i haven och andra vattensamlingar de första flercelliga djuren, växterna (alger) och svamparna.
Hur letar man liv i universum?
SETI är en vetenskaplig studie, startad i USA, som letar efter liv utanför solsystemet. De använder främst gigantiska radioteleskop (se bild) som letar efter budskap i olika typer av elektromagnetisk strålning från rymden.
Vad hände när sedan syret kom upp ur havet?
Fortfarande fanns i princip inget syre. De urtida oceanerna bidrog till vattenånga i atmosfären. Om denna kom upp högt i atmosfären blev den utsatt för solens UV-strålning och dissocierades (sönderdelades). Det frigjorda vätet förlorades med tiden ut i rymden medan syret oxiderade med järn på jordytan.
Vilken planet kan man bo på?
Mars. Vid sidan av Jorden är Mars den lämpligaste planeten för människor att bo på, bland annat eftersom den har atmosfär och förutsägbara årstider. Inom Constellationprogrammet finns konkreta planer för både resorna dit och arbetet på plats, bland annat övervägs gruvdrift på månarna Phobos och Deimos.
Vilka förutsättningar finns för livet på jorden?
Vad vi vet är att levande organismer har vissa saker gemensamt, så som att de består av kolföreningar och har förmågan att växa och fortplanta sig. Dessutom krävs tillgång på vatten och energi. Under långa perioder av stabilt klimat utvecklas mängder av nya växt- och djurarter.
Hur kom första livet till?
Charles Darwin föreslog att livet uppkommit i en liten vattensamling någon gång långt tillbaka i urtiden. Ur detta liv hade sedan alla andra varelser utvecklats under årmiljonerna. Den här teorin har länge varit den dominerande. I experiment har man återskapat förhållandena på jorden i urtiden.
Hur utvecklades livet på jorden?
Man tror att livet bildades för ungefär 3.5 miljarder år sedan genom att blixtar slog ner i varma vattensamlingar där det fanns ämnen som reagerade med varandra med blixtens hjälp. Ur de ämnena bildades de första levande cellerna, de så kallade urcellerna.
Var finns det liv i rymden?
I nuläget finns inga bevis för liv av vår typ (eller någon form av liv alls) i rymden. För några år sedan uppskattade vi antalet jordlika, beboeliga planeter i vårt observerbara universum till ca ~1018, dvs. en miljard miljarder. Detta stora antal får många att tänka att det ”bara måste” finnas liv någon annanstans.
Vad är tecken på liv?
Liv (Biota) är den egenskap som delas av alla organismer. Det finns ingen entydig definition på biologiskt liv, men olika livsformer har vissa gemensamma särdrag som karaktäriserar dem, fortplantning (reproduktion), nedärvning, reaktion på yttre stimuli samt ämnesomsättning (metabolism).
Hur länge varade urtiden?
Jordens ålder är 4,6 miljarder år = 4600 miljoner år och alla årtal är väldigt ungefärliga. Det är svårt att veta säkert när det är så länge sedan. Urtiden börjar med jordens födelse för 4600 miljoner år sedan och varar fram till för 540 miljoner år sedan då forntiden börjar.
När kom de första flercelliga organismerna?
Under de första tre miljarder åren i livets historia, hade det endast funnits encelliga organismer, men för ungefär 600 miljoner år sedan uppstod flercelliga varelser. De första flercelliga organismerna man känner till är de s.k. ediacaradjuren, en grupp platta djur som finns som fossil i Ediacara i Australien.