Innehållsförteckning
Vad betyder arbetsrättsligt?
Arbetsrätten är den del av svensk lagstiftning som styr förhållandet mellan arbetsgivarna och de anställda. Här finns en lista över vissa lagar inom arbetsrätten. Vissa regler i lagarna kan ersättas och kompletteras av kollektivavtal , till exempel reglerna om arbetstid. Sådana regler kallas för dispositiva.
Vilka lagar är Semidispositiva?
Semidispositivitet kan även gälla enskilda bestämmelser. Exempel på semidispositiva bestämmelser är delar av Lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) där det enligt 2 § 3 st går att göra avvikelser från exempelvis turordningsbestämmelser genom kollektivavtal. Se även subsidiär lag och dispositiv lag.
Varför finns arbetsrätten?
Arbetsrätten handlar om makt. Lagar och regler ska skapa en rimlig balans mellan arbetsgivarna och de anställda. De utgör ett skydd för arbetstagarna, då det slås fast att arbetsgivaren inte ensam kan bestämma allt. Det är därför som arbetsrätten är så kontroversiell.
Vad tycker du om arbetslagar i Sverige?
Lagarna ger oss en bra grundtrygghet i arbetslivet. Men genom kollektivavtal mellan ditt fackförbund och din arbetsgivare kan de flesta arbetsrättsliga lagar anpassas till din bransch. Med kollektivavtal har du därför bättre villkor än vad lagarna ger.
Hur får jag tag på mitt anställningsavtal?
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Svaret är ja, du kan få en kopia av ditt anställningsavtal av din arbetsgivare. Dock att utgå ifrån informationen som du har lämnat så tolkar jag att det kan röra sig om ett nytt anställningsavtal och det regleras i lag om anställningsskydd (LAS).
När är MBL tillämplig?
När blir det en MBL? Viktigare förändringar skall MBL-förhandlas, exempel på viktigare förändringar är chefstillsättning, omorganisation, flytt av person, start av större projekt, ombyggnad och lokalfrågor, administrativa rutiner, arbetstider.
Vilka lagar gäller på en arbetsplats?
1. Lagar i svensk arbetsrätt
- Lagen om anställningsskydd. Lagen om anställningsskydd (LAS) är en av de mest centrala lagarna i svensk arbetsrätt.
- Arbetsmiljölagen.
- Föräldraledighetslagen.
- Medbestämmandelagen.
- Arbetstidslagen.
- Semesterlagen.
- Diskrimineringslagen.
- Förtroendemannalagen.
Arbetsrätten handlar om makt. Lagar och regler ska skapa en rimlig balans mellan arbetsgivarna och de anställda. De utgör ett skydd för arbetstagarna, då det slås fast att arbetsgivaren inte ensam kan bestämma allt.
Vad innebär föreningsrätten som finns i MBL?
Föreningsrätt. 7 § Med föreningsrätt avses rätt för arbetsgivare och arbetstagare att tillhöra arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation, att utnyttja medlemskapet och att verka för organisationen eller för att sådan bildas.
https://www.youtube.com/watch?v=8v636ZIGyms