Ny

Vad galler vid Skyddsombudsstopp?

Vad gäller vid Skyddsombudsstopp?

Du som skyddsombud får avbryta pågående arbete om arbetet hotar någons liv eller hälsa. Den fara som hotar ska vara både allvarlig och omedelbar. Det spelar ingen roll om den som är utsatt för fara är anställd eller inhyrd arbetskraft – du får stoppa arbetet oavsett.

Vem kan lägga ett skyddsstopp?

Skyddsombudsstopp innebär att skyddsombudet har rätt att stoppa arbetet inom det egna skyddsområdet om det anses utgöra en omedelbar och allvarlig fara för medarbetarnas liv och hälsa (skyddsombudet har även rätt att avbryta arbeten som utförs av inhyrd arbetskraft).

Hur kan man anmäla sin arbetsgivare?

Som arbetstagare kan du anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. En sådan anmälan behandlas med sekretess det vill säga vi talar inte om för arbetsgivaren att vi har fått en sådan anmälan och ännu mindre vad som står i den. Anmälan kan du göra via vår myndighetsbrevlåda.

Vad är allvarlig risk?

Riskbedömning är att bedöma de risker som har identifierats i verksamheten för att värdera om riskerna är allvarliga eller inte. Att bedöma risker är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.

Vem får häva ett stopp som skyddsombudet lagt för ett farligt arbete?

Enligt lagen är det bara skyddsombudet eller Arbetsmiljöverket som får upphäva ett skyddsombudsstopp. Å andra sidan gäller stoppet bara om ”rättelse icke genast uppnås genom hänvändelse till arbetsgivaren”.

Kan man anmäla sin chef?

Du kan välja att vara anonym. Du behöver alltså inte lämna dina kontaktuppgifter. Om du lämnar kontaktuppgifter så kan vi komma att lämna ut uppgifterna om någon begär att få dem. Du är anställd på arbetsplatsen: Välj ”Arbetstagares anmälan”.

Vart kan man anmäla sin chef?

Kränkande särbehandling kan också vara en fråga för de fackförbund som organiserar arbetstagarna på arbetsplatsen. Om man som enskild arbetstagare väljer att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket så kallas detta för ”arbetstagares anmälan”.

Share this post