Ny

Vad gor en biodlare?

Vad gör en biodlare?

Vad honungsbin samlar Honungsbin samlar nektar och andra söta safter hos växter för sitt energibehov. Nektar omvandlar bina till det vi kallar honung. Honungsbin samlar pollen för sitt proteinbehov. Pollen lagrar bina i celler och då kallas det bibröd.

Var finns bikupor?

Länsstyrelsen arbetar regionalt

Länsstyrelse som ansvarar Län som ingår
Skåne Skåne, Blekinge och Kronoberg
Västra Götaland Västra Götaland och Halland
Östergötland Östergötland, Jönköping och Kalmar
Stockholm Stockholm, Uppsala, Södermanland, Västmanland och Gotland

Hur långt norrut kan man ha bin?

Ett bi kan flyga 2-3 kilometer från sin bikupa för att hämta mat, och hitta hem igen. Drottningen kan lägga 2 000 ägg om dagen under sommaren. Alla bina i bikupan har samma mamma, men kan ha olika pappor. Om ett arbetsbi får riktigt mycket mat när den är en liten larv blir den en drottning.

Vad gör en drönare?

De två typerna skiljer sig inte bara genom design och konstruktion utan också i syfte. Ofta flyger man multirotordrönare för att kunna fotografera eller filma från luften, medan drönare med fasta vingar oftare används till att mäta, kartlägga eller övervaka större områden.

Var får man lov att ha bin?

Det finns inga detaljerade regler som styr hur eller var du får ha bin, du behöver heller inte söka tillstånd hos kommunen. Enligt Miljöbalken är biodlaren skyldig att förebygga risk för människors hälsa och måste tas i beaktning innan du startar en bioodling.

Var kan jag börja med biodling?

Biodling – så sätter du igång

  1. Köp kupor, arbetskläder, redskap och annat du kan behöva.
  2. Dags att fundera på var du tänker ställa din kupa.
  3. Att skaffa en erfaren biodlare som mentor är en bra idé.
  4. Tänk på att beställa ditt bisamhälle i god tid.
  5. Anmäl till länsstyrelsen att du odlar bin.

Kan man ha bin utan att ta honung?

Men att kontakta någon annan biodlare och fråga om han/hon vill ha kupor på din tomt, kan vara ett sätt att slippa undan jobbet. Sedan går det faktiskt att ha bin utan att ta deras honung. Då slipper man ju allt honungsjobbet, och slipper också mata dem med sockervatten.

Vem äger bisvärm?

Idag gör de flesta markägare inga anspråk på del av bisvärmen utan är oftast lättade och glada om man tar bort en bisvärm från deras mark.

Share this post