Innehållsförteckning
Vad händer i G1?
cellcykel
- G1 – tillväxtfas 1. Cellen växer cellen till ungefär sin dubbla storlek och dess organeller fördubblas i antal. När den uppnått en viss storlek kan cellen fortsätta in i S-fasen.
- S – syntesfasen. DNA (och därmed kromosomerna) kopieras i.
Vad är syftet med cellcykeln?
Cellcykeln är den serie processer som en cell genomlöper under sin livscykel. För varje varv av cellcykeln kopieras en cell till två. Dessa två celler kan var för sig genomgå cellcykeln igen, varpå nya kopior skapas. På detta sätt är förloppet cykliskt, det kan upprepas gång på gång i princip i oändlighet.
Hur upptäcks DNA skador i G1?
De reglerar de händelser som sker under den fas de är aktiva. Cellcykeln tar då en paus i den fas som den befinner sig i. Om DNA skador upptäcks så spärras cellcykeln i G1/S-fas spärren. Om DNA-skadan inte går att åtgärda så kan cellen gå i apoptos.
Vad händer under Interfas?
Under interfasen produceras stora mängder proteiner i cellen. Cellen växer i storlek och den fördubblar sitt DNA och många andra organeller. Interfasen delas i G1-, S- och G2-fas. G1-fasen är vanligen cellcykelns längsta och mest varierande fas.
Varför delar en cell på sig?
Alla celler har en begränsad livslängd. Celler som dör ersätts av nya celler som bildas genom att cellerna delar sig. Den processen kallas celldelning. Det tar olika lång tid för olika typer av celler att förnya sig genom delning.
När används mitos?
Denna celldelning sker för samtliga celler förutom könscellerna (ägg och spermie). Vid denna celldelning kopieras allt genetiskt material så att den nya cellen blir identisk med den första. I vanlig celldelning kopieras alla cellens 46 kromosomer.
Vad är en meios?
meios [mɛjo:ʹs] (nylatin meioʹsis, av grekiska meiōsis [mɛiʹ-] ’minskning’, av meiōn [mɛiʹ-] ’mindre’), reduktionsdelning, två på varandra följande celldelningar som föregår bildningen av könsceller.
Vad är syftet med mitos?
Vilka celler delar sig inte?
Det tar olika lång tid för olika typer av celler att förnya sig genom delning. Det tar till exempel två till fyra veckor för det översta lagret av celler på huden att bytas ut. Förnyelsen av leverceller tar längre tid. En del celler delar sig inte alls och kan inte förnyas genom celldelning, till exempel nervceller.