Ny

Vad hander med pakorda djur?

Vad händer med påkörda djur?

Påkörda djur kan inte lämnas på våra återvinningscentraler. Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbart skadat.

Kan man äta påkörda djur?

Landets vägar ligger alltid på någons mark, som har rätt till djuret. – Är det nyss överkört och inget fel på det kan man absolut äta trafikdödat vilt. Men det hör till sällsyntheterna att man får djur i så gott skick att det går att äta.

Får man avliva skadade djur?

Om djuret finns kvar på kollisionsplatsen och är skadat, men fortfarande lever, är det tillåtet att avliva djuret om det är ett vilt. Ska man avliva ett skadat vilt är det viktigt att man verkligen har kunskapen hur man går tillväga, så att man inte istället förvärrar djurets lidande.

Vilka djur behöver man inte anmäla till polisen?

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Vem tar hand om överkörda djur?

– Man kan ändå kontakta polisen som ringer eftersöksorganisationen som kan hjälpa till med att ta bort djuret, men det finns ingen skyldighet för dem att göra det. Grävlingar, rävar, katter och andra djur som blir påkörda ligger dock inte alls under polisens eller eftersöksorganisationens ansvar, säger Per Ericsson.

Får man väja för djur?

Ska man väja om ett rådjur plötsligt dyker upp på vägen framför ditt fordon? Nej, du ska inte väja för rådjur eller annat klövvilt som är lägre än bilens motorhuv, istället ska du bromsa för att undvika en kollision. Men om du inte hinner få stopp på bilen i tid ska du alltså inte försöka väja undan.

Vad gör man om man ser ett skadat djur?

Skadat djur? Ring Polisen eller Länsstyrelsen

  1. Kontakta länsstyrelsen eller polisen. De vet vem i länet som har tillstånd att ta hand om skadade djur.
  2. Kontakta organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. De har rätt att hantera skadade djur och är duktiga på att ta hand om dem.

Share this post