Ny

Vad hander med vara matrester?

Vad händer med våra matrester?

Matavfallet omvandlas till biogas och biogödsel. När du slängt ditt matavfall i det bruna kärlet och detta tömts av en sopbil, körs avfallet vidare till en omlastningsstation. Därifrån transporteras det sedan till en extern anläggning för rötning och omvandling till biogas och biogödsel.

Hur får man tag på Matavfallspåsar?

Bruna påsar för matavfall finns att hämta på våra Återbruk. Vissa kommuner delar ut påsar, i andra kommuner kan du även hämta påsar i tex livsmedelsbutiker. Gå in under fliken Hushåll och klicka på din kommun för hitta alla hämtställen i din kommun.

Vad blir det av matavfall?

Matavfall samlas in från hushåll, restaurang och storhushåll. Det rötas för att producera biogas och biogödsel. En stor del av vårt avfall är biologiskt lättnedbrytbart som till exempel trädgårdsavfall och matrester. Genom kompostering eller rötning utvinns näring och energi vilket ger stora miljövinster.

Hur långt kan man köra på en påse matavfall?

Matrester innehåller mycket energi och en påse med matavfall som väger 1 kg räcker till att köra en biogasbil nästan 2 kilometer. Efter utvinning av biogas blir det kvar en produkt som innehåller all den näring som fanns med från början. Det är växtnäring som på så sätt kan återföras till kretsloppet i form av gödsel.

Vad gör Sverige med matavfall?

I vissa kommuner förekommer även ett tvådelat kärl för mat- respektive restavfall. 212 kommuner, 73 procent av samtliga, samlar in källsorterat matavfall i varierande omfattning. Många kommuner har insamling från hushåll, storkök och restauranger medan ett fåtal endast har från storkök och restauranger.

Var hämtar man gröna påsar?

När du sedan har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort den fastknutna påsen från soptunnan. Om du bor i lägenhet: Då är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Du kan också hämta nya påsar på de bemannade återvinningscentralerna Gärstad, Malmen och Ullstämma.

Share this post