Ny

Vad hander om man bryter mot tystnadsplikten?

Vad händer om man bryter mot tystnadsplikten?

Brott mot tystnadsplikten regleras i 20 kap. 3 § brottsbalken,BrB. Den som uppsåtligen begår ett sådant brott kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Begås gärningen av oaktsamhet, dömes till böter.

När får man bryta mot tystnadsplikten?

När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.

Vad är det lägsta straffet för brott mot tystnadsplikten?

Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Har gärningen begåtts av oaktsamhet, är straffet böter. I ringa fall av oaktsamhetsbrott skall ej dömas till ansvar. Straffbestämmelsen om brott mot tystnadsplikt är subsidiär, vilket betyder att den inte skall tillämpas om gärningen annars är särskilt belagd med straff.

Vad betyder brott mot tystnadsplikt?

Att röja en uppgift som någon är pliktig att hemlighålla enligt lag är ett brott – brott mot tystnadsplikten. Den som av oaktsamhet begår gärningen (skickar till fel person) kan bara dömas till böter. Om fallet anses som ringa ska den skyldige dock inte dömas till ansvar.

Hur anmäler man sekretessbrott?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! En patient som misstänker att vårdgivaren brutit mot tystnadsplikten kan anmäla det till antingen polisen eller Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Polisen: Ring 114 14 eller besök ditt närmaste poliskontor.

Har läkare anmälningsplikt?

Läkares och tandläkares skyldighet att anmäla smittsamma sjukdomar. Läkare och tandläkare ska göra en anmälan om fall av misstänkt eller konstaterad allmänfarlig eller anmälningspliktig smittosam sjukdom (thl.fi) till Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Vilka delar ingår i Sekretessbrytande bestämmelser?

I OSL finns även ett antal sekretessbrytande bestämmelser som möjliggör att uppgifter lämnas från en myndighet inom hälso- och sjukvården till en annan sådan myndighet eller till en myndighet inom socialtjänsten om det är nödvändigt för att den enskilde ska få nödvändig vård och behandling eller annat stöd.

Har man som chef tystnadsplikt?

Offentligt anställda omfattas av offentlighets- och sekretesslagen. I 21 kap. OSL innehåller regler om tystnadsplikt och sekretess till skydd för arbetstagaren. Oavsett om din chef omfattas av en lagreglerad tystnadsplikt eller ej ska denne iaktta god sed på arbetsmarknaden.

När får vårdpersonal bryta tystnadsplikt?

Ibland kan vårdpersonalen behöva bryta sekretessen. Då kan uppgifter om dig lämnas ut, trots att du som patient inte har gett ditt medgivande. Det gäller till exempel i följande situationer: En domstol, åklagare, polisen, kronofogden eller skattemyndigheten behöver veta om du vistas på en vårdinrättning.

När kan man bryta mot tystnadsplikten?

Share this post