Innehållsförteckning
Vad har jag för mellannamn?
Ett mellannamn är ett efternamn som du bär mellan dina förnamn och ditt efternamn. Du kan inte ansöka om ett mellannamn, eftersom reglerna för mellannamn har ändrats. Du som redan har ett mellannamn behåller det.
Hur funkar mellannamn?
Ett mellannamn är personligt och kan inte föras över på samma sätt som ett efternamn. Mellannamnet bärs närmast framför efternamnet utan bindestreck. Ett barn kan få ett mellannamn endast om föräldrarna har olika efternamn. Fosterbarn och adoptivbarn kan få ett mellannamn enligt särskilda regler.
Vad kan man använda mellannamn till?
Enligt 1982 års namnlag kunde en person i vissa situationer förvärva ett mellannamn för att visa samhörighet med en förälder eller en make. Det kan inte föras vidare till ett barn eller till en make. Mellannamnet bärs efter förnamnen och närmast före efternamnet utan bindestreck, d.v.s. mellan de övriga namnen.
Vad är meningen med mellannamn?
Syftet med mellannamn för barn är att visa samhörighet mellan barnet och den förälder vars efternamn barnet inte bär. Om föräldrarna bär samma efternamn kan barnet inte få något mellannamn. Ett barn som bär den ena förälderns efternamn får ta den andra förälderns efternamn som mellannamn.
Hur kan jag se om namnbyte gått igenom?
* Gällande ”Efternamn utan avgift” så får många besked om sitt ärende inom 6-8 veckor, men väntetiden kan just nu vara upp mot 12-14 veckor om ditt ärende kräver mer utredning eller om vi behöver mer uppgifter.
Vad kostar det att lägga till ett mellannamn?
Att lägga till förnamn kostar 250 kr och ska betalas till Skatteverket innan de börjar hantera din ansökan. När ansökan om ändring av förnamn samt betalning inkommit till Skatteverket behandlar de din ansökan för att sedan fatta beslut om ansökan kan godkännas eller om den ska avslås, 36 § personnamnlagen.
Hur mycket kostar det att lägga till ett mellannamn?
Du ändrar ditt mellannamn genom en blankett som du kan hämta ner på Skatteverkets hemsida. Att ändra sitt mellannamn kostar ingenting.
Varför har man fler namn?
Det har även funnits folktro kring detta, att personer i släkten som dött spökade om de inte blev uppkallade. Under 1800-talet ändrades mönstren för val av personnamn kraftigt. Många nya namn infördes (”den nordiska namnrenässansen”) och det blev vanligt med två eller flera förnamn.