Vad har människan för nytta av en normal ämnesomsättning?
Kroppen behöver energi även när vi vilar, t ex för funktioner som andning, blodcirkulation, kontroll av hormonnivåer och för att bygga och reparera celler. Den energi som behövs i viloläge, alltså för att se till att kroppens organ fungerar på ett korrekt sätt, brukar kallas för basalomsättning.
Hur vet jag om jag har snabb ämnesomsättning?
Med en hårmineralanalys får du veta om du har en långsammare eller snabbare ämnesomsättning. Detta kan påverka exempelvis hur du bryter ner maten, tillverkar hormoner, skapar energi och tendenser till olika symtom och besvär. Den beskriver hur näringsämnen utnyttjas, men också hur effektivt de utnyttjas, på cellnivå.
Varför får man hög ämnesomsättning?
Vid hypertyreos tillverkar sköldkörteln för mycket hormon. Det gör att kroppens ämnesomsättning ökar och att alla organ och celler jobbar mer. Kroppen förbrukar mer energi när ämnesomsättningen ökar. De förhöjda halterna av hormonerna gör att kroppen tillverkar mer adrenalin och noradrenalin.
Hur gör man för att få hög ämnesomsättning?
Bästa sätten att långsiktigt öka din förbränning:
- Träna styrketräning. Personer med mycket muskler har en högre förbränning tack vare att muskler bränner mer energi än fett.
- Träna kondition, gärna intervall. Höj din puls tre gånger i veckan.
- Vardagsmotionera.
- Ät näringsrik mat och laga mat från grunden.
Har jag snabb eller långsam metabolism?
Hastigheten på ämnesomsättningen, eller den mängd energi som kroppen förbrukar över en viss tid – brukar man oftast mäta över 24 timmar. Den mängd energi som man förväntar sig att kroppen ska förbruka beror till största del på kroppssammansättningen, det vill säga fettfri vikt, kön och ålder.
Vad händer om man har hög ämnesomsättning?
Hypertyreos innebär att du har för mycket sköldkörtelhormon, vilket gör att ämnesomsättningen blir för hög. Det kan leda till symtom som till exempel hjärtklappning, rastlöshet och viktnedgång. Hypertyreos kallas ibland för giftstruma.
Har jag hög metabolism?
Ämnesomsättningen bestäms via ett blodprov där hormonerna TSH, T3 och T4 mäts. Vid hög ämnesomsättning är TSH-värdet lågt och T3 och T4 förhöjda. Liksom vid hög ämnesomsättning diagnosticeras låg ämnesomsättning via ett blodprov. Förhöjda mängder av hormonet TSH är ofta ett första tecken.
Vad händer om man har för låg ämnesomsättning?
Sköldkörteln producerar hormoner som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Vid hypotyreos är hormonproduktionen nedsatt. Det ger låg ämnesomsättning som kan orsaka trötthet, frusenhet och depression. Behandling består av receptbelagd medicin som balanserar hormonproduktionen.