Innehållsförteckning
Vad innebär ändringarna i LAS?
Ändrad möjlighet till visstidsanställning Det innebär bland annat att anställningen snabbare går övertill tillsvidareanställning, för den som varit visstidsanställd 12 månader under en femårsperiod, istället för tidigare 24 månader. – Den här förändringen gäller dock inte för merparten av Almegas medlemsföretag.
Kan arbetsgivaren ändra sysselsättningsgrad?
Avtalets sysselsättningsgrad kan alltså inte ändras enbart av arbetsgivaren utan arbetstagaren måste gå med på ändringen. Den här ändringen kan dock göras genom en muntlig överenskommelse eller genom konkludent handlande.
Hur länge kan man vara extra anställd?
Det finns inga regler för hur kort en visstidsanställning kan vara. Blir du exempelvis anställd för att arbeta tre timmar en dag och ytterligare tre timmar nästa dag, är detta rent arbetsrättsligt två olika visstidsanställningar. Ändå tillämpar många arbetsgivare ”timanställning”.
Vad innebär det nya LAS förslaget?
Förslagen – som föreslås träda ikraft den 30 juni 2022 – innebär bl. a. att turordningsreglerna ska ändras så att fler arbetstagare kan undantas vid arbetsbristuppsägningar och att en visstidsanställning snabbare omvandlas till en tillsvidareanställning.
Vad är särskild visstidsanställning?
Allmän visstidsanställning blir särskild visstidsanställning En särskild visstidsanställning föreslås övergå till en tillsvidareanställning efter 12 månader till skillnad från en allmän visstidsanställning som övergår till en tillsvidareanställning efter 2 år.
Får man sänka sysselsättningsgraden?
En arbetsgivares möjlighet till att sänka arbetstagares sysselsättningsgrad vid en omorganisation (hyvling) föreslås begränsas. Arbetsgivaren kommer behöva iaktta turordningsregler och även en uppsägningstid om max tre månader innan arbetstagarnas lön och sysselsättningsgrad får sänkas.
Har arbetsgivaren rätt att sänka arbetstiden?
Utgångspunkten när det gäller saker såsom arbetstid är det som står i anställningsavtalet. En arbetsgivare kan inte göra ensidiga förändringar i anställningsavtalet, detta följer av allmänna avtalsrättsliga principer.
Kan man ha två heltidsjobb?
Rådgivarens svar Det är helt okej att vara anställd hos fler arbetsgivare samtidigt, det finns inget i lagen som säger att du inte får ha fler anställningar samtidigt. Du bör däremot kolla igenom ditt anställningsavtal och eventuellt kollektivavtal från din framtida arbetsgivare.