Innehållsförteckning
- 1 Vad innebär begreppen delaktighet likvärdighet och tillgänglighet för personal och för personerna inom LSS och hur gör de för att säkerställa dem?
- 2 Hur kan du som vårdare identifiera risker i att psykisk ohälsa uppstår hos patienter?
- 3 Hur kan man förebygga psykisk ohälsa hos äldre?
- 4 Vad kan du som undersköterska inom äldrevården göra för att öka det psykiska välbefinnandet?
Vad innebär begreppen delaktighet likvärdighet och tillgänglighet för personal och för personerna inom LSS och hur gör de för att säkerställa dem?
Med ett individuellt utformat stöd kan även personer med stora funktionsnedsättningar påverka planeringen och genomförandet av sina insatser. Delaktighet kan ses som ett sammanfattande begrepp som innebär att den enskilde ska ha inflytande över sin egen vård och omsorg.
Hur kan du som vårdare identifiera risker i att psykisk ohälsa uppstår hos patienter?
Sjuksköterskan uppmärksammade psykisk ohälsa genom samtal och genom att se signaler. När sjuksköterskan uppmärksammat psykisk ohälsa agerade de huvudsakligen genom att använda sig själva i mötet och genom att initiera samarbete inom och utanför sin egen profession.
Vilket förhållningssätt bör tillämpas för att öka brukarens självständighet och självkänsla?
Detta är viktigt för självkänslan, självförtroendet samt den egna hälsan. Vårdpersonal bör utgöra ett stöd samt möjliggöra delaktighet genom uppmuntran och att ställa rimliga krav.
Hur man gör en fallbeskrivning?
Det är viktigare att du kan förstå och fördjupa en etisk problematik än att du bestämmer dig för vad som är rätt och fel. Diskutera gärna fallet med dina kursare, men skriv reflektionen/analysen på egen hand. Vi kommer att utgå från fallen och era analyser i gruppövningen i etik. Textens längd ska vara 400-500 ord.
Hur kan man förebygga psykisk ohälsa hos äldre?
Social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen är faktorer som främjar livskvaliteten bland äldre och förebygger fysisk och psykisk ohälsa. Fysisk träning kan också göra så att äldre personer med depression mår bättre.
Vad kan du som undersköterska inom äldrevården göra för att öka det psykiska välbefinnandet?
Ett bra bemötande är en förutsättning för delaktighet och självbestämmande för den enskilde äldre personen. Därför är det viktigt att personalen inom omsorgen ger äldre personer stöd så att de själva kan bestämma över sin vardag och vara delaktiga i hur stödet och hjälpen ges.