Ny

Vad innebar den nya enhetsskolan?

Vad innebar den nya enhetsskolan?

i den nya enhetsskolan gick alla tillsammans i nio år. även gymnasiet byggdes ut. Bakgrunden till detta var att det moderna samhället krävde mer kunskaper, men också att man ville överbrygga klassklyfterna i samhället.

Vilka skolformer finns det inom särskolan?

Särskolan omfattar en obligatorisk nioårig särskola, gymnasiesärskola och särvux. Den obligatoriska särskolan innefattar grundsärskola för elever med en lindrig utvecklingsstörning; och träningsskola för elever som inte klarar av grundsärskolan på grund av en mer omfattande utvecklingsstörning.

Vad är särskola vilka personer har rätt gå i särskola?

Särskolan är till för de barn och ungdomar som inte klarar undervis- ningen och kunskapsmålen i grundskolan för att de har en utvecklings- störning, autism eller autismliknande tillstånd. Det gäller också barn och ungdomar som fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av hjärnskada.

Vad är en gymnasieskola?

En gymnasieskola (i vardagligt tal gymnasium) är en avgiftsfri och frivillig sekundärutbildning i Sverige för ungdomar som har gått ut grundskolan. För dem som passerat tonåren finns gymnasieutbildning inom ramen för kommunal vuxenutbildning.

Vad är en fullständig gymnasieexamen?

En fullständig gymnasieexamen, vilket tidigare hette Slutbetyg krävs för tillträde till högskoleutbildning. Detta kriterium kallas också högskolekompetens. Alla teoretiska gymnasieprogram ger automatiskt grundläggande behörighet till högskolestudier.

När infördes gymnasieskolan i Sverige?

1971 infördes gymnasieskolformen i Sverige genom att de tidigare skolformerna gymnasium, fackskola och yrkesskola slogs samman då 1970 års läroplan Lgy 70 (Läroplan för gymnasieskolan) trädde i kraft. I vardagligt språkbruk används ordet gymnasium fortfarande om gymnasieskolan.

Share this post