Innehållsförteckning
Vad innebär det enligt FN deklarationen att alla har samma medborgerliga rättigheter och friheter?
De 30 rättigheter och friheter som anges i den allmänna förklaringen inkluderar rätten att vara fri från tortyr, rätten till yttrandefrihet, rätten till utbildning och rätten att söka asyl. Det omfattar medborgerliga och politiska rättigheter, såsom rätten till liv, frihet och integritet.
Hur har de mänskliga rättigheterna utvecklats internationellt?
De mänskliga rättigheterna har sitt ursprung i den engelska Magna Carta från 1215, den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter från 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776.
Vad har justitieombudsmannen för uppgift?
Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.
Vad är JO och vilken funktion har detta ämbete?
Ämbetet har till funktion att skydda den enskilde mot myndighetsövergrepp och förhindra maktmissbruk av tjänstemän. Till Riksdagens ombudsmän skriver allmänheten för att klaga på hur de blivit behandlade av myndigheter och dess befattningshavare, vilket är ämbetets huvudsakliga arbetsområde.
Hur har de mänskliga rättigheterna uppkommit?
Efter andra världskriget fanns det en stark vilja att på internationell nivå skapa en gemensam överenskommelse om universella och odelbara rättigheter så att liknande övergrepp inte skulle kunna ske i framtiden. FN:s generalförsamling antog den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Hur kan mänskliga rättigheter stå i konflikt mot varandra?
Vissa mänskliga rättigheter kan tillfälligt inskränkas av staten i nödlägen, som till exempel under en väpnad konflikt, till exempel rätten till rörelsefrihet, mötesfrihet eller yttrandefrihet.