Ny

Vad kan handa om man ger ut sitt personnummer?

Vad kan hända om man ger ut sitt personnummer?

Med ett personnummer som hamnat i fel händer kan en bedragare idag göra mycket skada. Bedragaren kan exemeplvis utföra handlingar så som adressändring, ta lån eller genomföra köp av produkter på avbetalning i någon annans namn. Det är därför väldigt viktigt att man är försiktigt med att lämna ut dessa uppgifter.

Får man lämna ut personnummer?

Sammanfattningsvis kan sägas att du kan begära ut personnumret från folkbokföringen hos Skatteverket. Eftersom det är en allmän handling måste de lämna ut den till dig om den inte är belagd med sekretess.

Var fungerar Skatteverkets e legitimation?

E-legitimation för dig som inte är internetbankkund Hos Skatteverket kan du ansöka om ett id-kort om du är folkbokförd. Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation.

Hur kan man skydda sitt personnummer?

Spärra ditt personnummer om du misstänker att du blivit ID-kapad. Om du misstänker att du blivit utsatt för en ID-kapning kan du spärra ditt personnummer tillfälligt hos de vanligaste kreditupplysningsföretagen. En tillfällig spärr ligger oftast kvar under 14 dagar.

Hur skyddar jag mina personuppgifter?

Du ansöker om sekretessmarkering hos Skatteverket. Har du frågor ska du kontakta ditt lokala skattekontor. För att få en sekretessmarkering bör du ha ett intyg från till exempel polisen (kopia på polisanmälan) eller Socialtjänsten.

Får man fråga efter personnummer?

Nej, det får man inte. Ett personnummer anses vara en extra skyddsvärd personuppgift. IMY anser därför att personnummer bör exponeras så lite som möjligt.

Hur vet jag om någon använder mitt personnummer?

Här kommer några tecken du bör vara uppmärksam på: Du får meddelande om att en kreditupplysning tagits på dig utan din kännedom. Om det här händer kan det vara ett tecken på att någon har försökt använda dina uppgifter för att göra ett köp. Du får orderbekräftelser för varor och tjänster som du inte har beställt.

Vad är Foreign eID?

Du som har en e-legitimation från ett annat land än Sverige kan i vissa fall använda den för att logga in i svenska myndigheters e-tjänster. För att du ska kunna göra det krävs det att: landet har anmält e-legitimationen till EU för användning utomlands. e-tjänsten har alternativet ”Foreign eID” på sin inloggningssida.

Share this post