Innehållsförteckning
Vad kan man göra om man har högt blodtryck?
Eftersom ett förhöjt blodtryck ofta är kopplat till din livsstil finns det mycket du själv kan göra.
- Håll koll på din vikt.
- Var aktiv i vardagen och motionera regelbundet.
- Ät en varierad och hälsosam kost med mycket grönsaker, frukt och fibrer.
- Undvik tobak.
- Avstå från alkohol.
- Minska intaget av salt.
- Undvik lakrits.
Även regelbunden motion som promenader, cykling eller simning har också visat sig sänka trycket något. En alltför hög alkoholkonsumtion är en vanlig och ofta underskattad orsak till för högt blodtryck. Att dricka mindre alkohol leder då oftast till en tydlig sänkning av blodtrycket.
Hur mycket blodtryck får man vid riktigt högt blodtryck?
Det är först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydligare symtom, till exempel kraftig trötthet, illamående svår huvudvärk och andnöd. Tillståndet kallas malign hypertoni och är ett livshotande tillstånd som är mycket ovanligt. Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mmHg.
Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.
Vad är högt blodtryck i hjärtat?
Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck.
Vad är den vanligaste typen av högt blodtryck hos äldre?
Den vanligaste typen av högt blodtryck hos äldre kallas isolerad systolisk blodtrycksförhöjning. Det innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det lägre är normalt, det vill säga under 90.
Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?
Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.
Vad är orsaken till högt blodtryck?
Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.
Hur ökar risken för högt blodtryck?
Med åldern ökar risken för högt blodtryck, men det finns mycket i livsstilen som spelar stor roll för att förebygga ett högt blodtryck. Mycket alkohol, dåliga matvanor och stillasittande påverkar risken. Även tobak och för mycket stress kan bidra till att blodtrycket blir för högt.