Innehållsförteckning
Vad leder Glasgow mötet till?
Idag inleds den andra veckan av FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow. Under den andra veckan inleds mötets högnivådel med förhandlingar på ministernivå. Då ska länderna bland annat förhandla om de sista delarna av Parisavtalets regelbok. Stort fokus kommer också ligga på behovet av ökad ambition i det globala klimatarbetet.
Vad innebär klimatavtalet i Glasgow?
Det centrala målet för klimatkonferensen i Glasgow var att sporra ländernas ambitioner när det gäller klimatåtgärder. Tiden för att begränsa den globala medeltemperaturökningen till 1,5 grader är knapp, vilket även rapporten av den mellanstatliga klimatpanelen IPCC visade i augusti 2021.
Vad bestämde man i Glasgow?
Med de löften som ligger på bordet i dag ökar utsläppen med 16 procent till 2030 jämfört med 2010, i stället för att minska med 45 procent, som är vad som behövs till 2030 enligt vetenskapen för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet från Parisavtalet, säger Christoffer Nelson.
Vad handlar mötet i Glasgow om?
Mellan den 31 oktober och 12 november pågår FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow där världens länder samlas för att förhandla om det globala klimatarbetet under Parisavtalet. Länderna ska bland annat förhandla om regler för handel med utsläppsminskningar och hur länderna ska rapportera sina utsläpp.
Vad säger Parisavtalet?
Avtalet trädde formellt i kraft i november 2016. Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader celsius och att man ska sträva efter att begränsa den till en och en halv grad. Detta framförallt genom att minska utsläppen av växthusgaser.
Vad bestämdes i Glasgow?
Vad bestämdes på klimatmötet i Glasgow?
- Utsläppsminskningarna ska granskas oftare.
- F-ordet är med, om än urvattnat.
- Det ställs större krav på klimatbistånd från rika till fattiga.
- Fossilbovarna USA, Kina och Indien ställde upp nya mål.
- Demonstranterna kommer att fortsätta kräva systemomställning.
Hur påverkar COP26 Sverige?
Vad gör Sverige under COP26? Det är EU som förhandlar för alla dess medlemsstater, men Sverige har en viktig roll i att påverka de interna förhandlingarna inom EU i rätt riktning. Sverige har dessutom bra kontakt med många länder i världen och kan genom samtal vara med och försöka få dem att fatta bra beslut.
Vad hände i Glasgow?
Målet på 1,5 grader svårt men fortfarande möjligt att nå Under mötet utvärderade flera instanser de tillkännagivanden som gjordes under mötet i Glasgow med tanke på deras effekt på global upphettningen. Alla var överens om att vi står nu närmare än någonsin de utsläppsstigar som slåtts fast i Parisavtalet.