Ny

Vad menas med avgaende?

Vad menas med avgående?

ÄTA är en vedertagen förkortning inom byggbranschen som står för ändring, tillägg och avgående. Det handlar om åtgärder som beställs eller måste läggas till utanför den ursprungligen avtalade entreprenaden. Kanske kommer du efter beställning på att du vill ha klinkers istället för trägolv.

Hur fungerar äta?

ÄTA är förkortning på Ändring, Tillägg och Avgående. Det är arbeten som läggs till den ursprungliga entreprenaden. Anledningarna till att man vill lägga till arbeten kan vara många och kan komma både från beställaren och entreprenören.

Vad är en äta kostnad?

Oönskade ÄTA-kostnader är ju sådana kostnader som uppkommer för att entreprenören fått högre kostnader än vad den ursprungliga kalkylen visade. Enda gången som en sådan ÄTA-kostnad hamnar på dig som beställare, är när det uppkommer kostnader på grund av att entreprenören inte hade all nödvändig information tillgänglig.

Vad är ändrings och tilläggsarbeten?

ÄTA-arbeten en förkortning för Ändringsarbeten, Tilläggsarbeten och Avgående arbeten och avser arbeten som utförs i samband med de ursprungligen kontrakterade arbetena. ÄTA är den viktigaste av byggbranschens regleringar för att hantera oförutsedda ändringar som ofta uppstår under byggprojekt.

Vem kan beställa äta arbeten?

Entreprenören bör redan i sitt anbud ange vem som är behörigt ombud för denne. Därefter bör entreprenören begära in besked från beställaren vem som är dennes ombud. Startmötet är sedan ett bra tillfälle att klargöra vem utöver ombudet som har behörighet att beställa ÄTA-arbeten, hur ÄTA-arbeten ska beställas osv.

Vad menas med äta jobb?

Svar. ÄTA-arbeten står för Ändringar, Tillägg och Avgående arbeten som står i omedelbart samband med kontraktsarbetena.

Vad betyder äta i Byggsammanhang?

I byggsammanhang talas det ofta om ”ÄTA-arbeten”. Ä står för ändring, T står för tillägg och A står för avgående. ÄTA-arbeten är alltså sådana arbeten som behöver utföras utöver de ursprungligen avtalade arbetena.

Vad menas med äta i byggprocessen?

Share this post